ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Το πρώτο βήμα προς την ανοσοθεραπεία είναι η αναγνώριση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου με τα κύρια εργαλεία που έχει ο αλλεργιολόγος στα χέρια του: τις δερματικές δοκιμασίες και τις ειδικές αιματολογικές εξετάσεις. Μόλις γίνει αυτό, ο ιατρός καταστρώνει ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης των αλλεργικών συμπτωμάτων στο οποίο η ανοσοθεραπευτική προσέγγιση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο.

Στην ανοσοθεραπεία η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να είναι υποδόρια ή υπογλώσσια και διαρκεί 3-5 χρόνια (φάση συντήρησης).

Στην πρώτη περίπτωση, ο ασθενής επισκέπτεται τον ιατρό του μία φορά το μήνα και γίνεται εμβολιασμός όπως με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Παραμένει για παρακολούθηση για περίπου 1 ώρα και εξέρχεται μετά από τον προγραμματισμό του επόμενου εμβολίου. Εξαίρεση σε αυτήν τη διαδικασία αποτελεί το πρώτο διάστημα (φάση έναρξης) που διαρκεί, ανάλογα με το πρωτόκολλο που εφαρμόζει ο ιατρός, από 1 μέχρι 3-4 μήνες και κατά το οποίο χορηγούνται σταδιακά αυξανόμενες δόσεις του εμβολίου σε μικρότερα (συνήθως εβδομαδιαία) χρονικά διαστήματα.ανοσοθεραπεία-images

Στη δεύτερη περίπτωση, το φάρμακο λαμβάνεται στο σπίτι καθημερινά. Ο ασθενής (ή ο γονιός του) τοποθετεί κάτω από τη γλώσσα λίγες σταγόνες από το κατάλληλο σκεύασμα, τις κρατάει για 2-3 λεπτά και μετά τις καταπίνει. Συνίσταται για το επόμενο περίπου μισάωρο να αποφεύγεται η βρώση φαγητών ή η πόση υγρών.

Η επιλογή της υποδόριας ή υπογλώσσιας χορήγησης γίνεται μετά από ενημέρωση του ασθενούς ή των γονιών του, και η επιθυμία τους λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Η ανοσοθεραπεία είναι μακροχρόνια και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η συμμόρφωση του ασθενούς. Αυτή επιτυγχάνεται μόνο αν κατανοεί την ανάγκη της και προσαρμόζει την καθημερινότητά ή το πρόγραμμά του στις επιταγές της.

4.6/5 - (19 votes)
Print Friendly, PDF & Email