Αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα με αντιβιοτικά φυτοφάρμακα? Προσοχή στα φρούτα και τα λαχανικά!

Η χρήση αντιβιοτικών στη βιομηχανία τροφίμων είναι διαβόητη και δυστυχώς εξαιρετικά διαδεδομένη. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ως αυξητικοί παράγοντες για την παραγωγή κρέατος αλλά και ως συντηρητικά για τα φρούτα και τα λαχανικά. Αν και είναι υπό μελέτη η επίδρασή τους στην φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα όσον αφορά την ανθεκτικότητα των μικροβίων, δεν είχε αναφερθεί μέχρι τώρα αλλεργική αντίδραση σε τροφές που να οφείλεται σε φάρμακα που περιέχουν.

Blueberry_PieΔημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology  η περίπτωση μιας δεκάχρονης που παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση αφού έφαγε πίτα με βατόμουρα. Το παιδί είχε γνωστή αλλεργία στο γάλα και στην πενικιλίνη αλλά κανένα από αυτά δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην πίτα. Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στον Καναδά για τις αλλεργικές αντιδράσεις από τρόφιμα χωρίς σαφές εκλυτικό αίτιο, η τροφή αναλύθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι όντως δεν είχε γνωστά για το παιδί αλλεργιογόνα (γάλα ή β λακταμικά αντιβιοτικά), παρατηρήθηκε όμως και μια εντυπωσιακή αντίσταση στην ανάπτυξη βακτηρίων.  Στις καλλιέργειες βατόμουρων χρησιμοποιείται συστηματικά στρεπτομυκίνη, που έστω κι αν η δεκάχρονη δεν είχε πάρει ποτέ, φαίνεται να είναι το αίτιο της αντίδρασής της καθώς εμφάνισε θετικές δερματικές δοκιμασίες και μάλιστα αναφυλακτική αντίδραση μετά από αυτές.

Πρόκειται σίγουρα για μια σπάνια περίπτωση, είναι όμως σημαντική αφού αναδεικνύει για άλλη μια φορά την σοβαρότητα της επιμόλυνσης των τροφών από συντηρητικά και φάρμακα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε εδώ  και εδώ.

5/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email