Ανακαλύφθηκε υποδοχέας υπεύθυνος για αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα

Οι Αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα είναι συχνές και εμφανίζονται με μια πολύ μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων από την απλή τοπική αντίδραση μέχρι την απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)  Ερευνητές από το Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη, ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που πιθανότατα είναι ο ένοχος για τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από μια  σειρά φαρμακευτικών ουσιών.

Οι «άμεσες» αντιδράσεις που προκαλούν τα φάρμακα οφείλονται, είτε στην παραγωγή ειδικών IgE αντισωμάτων, είτε σε απευθείας αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων. Οι αντιδράσεις της πρώτης κατηγορίας (αληθείς αλλεργικές αντιδράσεις) οφείλονται στη γεφύρωση δύο γειτονικών υποδοχέων στην επιφάνεια των μαστοκυττάρων (εικ 1)

ScreenShot014

IgE αποκοκκίωση μαστοκυττάρου από φάρμακο

Οι αντιδράσεις της δεύτερης κατηγορίας οφείλονται σε απ ευθείας δράση ορισμένων ουσιών στην επιφάνεια των μαστοκυττάρων η οποία οδηγεί σε αποκοκκίωση και απελευθέρωση διαφόρων ουσιών, όπως η ισταμίνη (εικόνα 2).

Ανεξάρτητη από IgE αποκοκκίωση μαστοκυττάρου

Ανεξάρτητη από IgE αποκοκκίωση μαστοκυττάρου

Αυτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι ότι οι αντιδράσεις αυτού του τύπου προκαλούνται από τη διέγερση ενός και μοναδικού υποδοχέα στην επιφάνεια των μαστοκυττάρων.

Τα αποτελέσματά της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature εδώ.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι μια πολύ μεγάλη (και ετερογενής) ομάδα φαρμάκων προκαλούσε «αλλεργία» μέσω των υποδοχέων αυτών.

Ο υποδοχέας βρίσκεται μόνο στα μαστοκύτταρα και παρουσιάζει ενεργοποίηση μόνο στην χορήγηση των φαρμάκων που προκαλούν «αλλεργικές» (μη IgE) αντιδράσεις.

Η απενεργοποίηση του γονιδίου αυτού του υποδοχέα εξαλείφει τα συμπτώματα “αλλεργίας” από φάρμακα σε ποντίκια

Η πολύ σημαντική αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θεραπειών που θα προλαβαίνουν τις αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις αλλά και στη δημιουργία φαρμάκων  που δεν θα διεγείρουν τους συγκεκριμένους υποδοχείς και έτσι θα είναι απαλλαγμένα από αυτού του τύπου τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

 

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email