Αντιδράσεις στην ασπιρίνη: δεν είναι πάντα αλλεργία

Η χορήγηση του ακετυλσαλικιλικού οξέος (της γνωστής μας ασπιρίνης) σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα είναι συνήθης κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα αποτελεσματικό, φτηνό και με λίγες παρενέργειες, φάρμακο. Βέβαια κάποιοι από τους ασθενείς εκδηλώνουν κάποια προβλήματα, ακόμη και στη δόση των 100mg, που είναι η συνήθης για τέτοια θεραπεία. Δυστυχώς οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που εκδηλώνουν “βαφτίζονται” πολύ εύκολα αλλεργικές, χωρίς να έχει γίνει αλλεργιολογική εξέταση από ειδικό Αλλεργιολόγο. Ως αποτέλεσμα διακόπτεται ένα χρήσιμο φάρμακο.

Πρόσφατα στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργιολογίας (American College of Allergy, Asthma & Immunology) ACAAI 2015, ανακοινώθηκε από την G. Orgeron μια αναδρομική μελέτη, βασισμένη σε 5.052 ιστορικά ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε καρδιολογική κλινική, κατά τα έτη 2012-2013. Σκοπός της μελέτης η επιβεβαίωση της διάγνωσης σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με “ευαισθησία στην ασπιρίνη” και είχαν διακόψει τη λήψη της. Στο 34% των ασθενών η διάγνωση είχε τεθεί απλά επειδή είχαν εκδηλώσει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, χωρίς να έχουν εκδηλώσει κάποιο από τα συμπτώματα που να δικαιολογούν την διάγνωση: οξεία κνίδωση, αγγειοοίδημα ή άλλη δερματική εκδήλωση, αναπνευστικά συμπτώματα ή αναφυλαξία. Τελικά η μελέτη κατέληξε πως μόνο 131 (2,5%) ασθενείς θα έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί με “ευαισθησία στην ασπιρίνη”. Από αυτούς 26 (19% των ασθενών με ευαισθησία στην ασπιρίνη) είχαν δερματικές εκδηλώσεις, 4 (3.0%) αγγειοοίδημα, 1 (0.7%) αναπνευστικά συμπτώματα και 1 (0.7%) ασθενής είχε εκδηλώσει αναφυλαξία.

Τα άτομα που εκδηλώνουν “(υπερ)ευαισθησία στην ασπιρίνη” συνήθως εμφανίζουν ευαισθησία και σε άλλα «μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη» φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αντιπυρετικά, αναλγητικά και αντιρευματικά. Η λήψη τους μπορεί να προκαλέσει κνιδωτικές βλάβες (εξάνθημα με οίδημα, ερυθρότητα και κνησμό), κρίση άσθματος (ειδικά σε ασθενείς με ρινικούς πολύποδες και ιστορικό άσθματος), αλλά και αναφυλαξία όταν πρόκειται για αλλεργία. Σαφώς οι ασθενείς με ευαισθησία στα αντιφλεγμονώδη θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τα φάρμακα που χρησιμοποιούν και να ενημερώνουν τον ιατρό τους πριν τους συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο. Η διάγνωση γίνεται από τον Αλλεργολόγο ώστε κάποιοι να μην στερούνται αδίκως μια απαραίτητη αγωγή.

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email