Βακτήρια, αλλεργίες και άσθμα

Εδώ και δεκαετίες συζητείται η θεωρία της υγιεινής, δηλαδή η σχέση ανάμεσα στην σταδιακά αυξανόμενη υγιεινή (καλύτερες συνθήκες ζωής, λιγότερες λοιμώξεις) και την αύξηση άσθματος και αλλεργιών.

cows-in-the-pasture-of-a-wisconsin-dairy-farm-wi1391Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες την τελευταία δεκαετία που συσχετίζουν σαφώς την ζωή σε φάρμες με ζώα με λιγότερες αλλεργίες (Riedler J et al. Lancet 2001).  Στην συζήτηση αυτή πέρα από τα περιβαλλοντικά βακτήρια, μπαίνουν και τα βακτήρια που μας αποικίζουν, τα οποία συνολικά ονομάζουμε ως μικροβίωμα.

Το μικροβίωμα αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και ανάμεσα στα διαφορετικά σημεία του οργανισμού. Η «συνομιλία» του με το ανοσιακό σύστημα, δηλαδή η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα δισεκατομύρια διαφορετικά βακτήρια που μας αποικίζουν και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, είναι βασική για την διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας, καθώς για την αποτελεσματική του λειτουργία χρειάζεται να «εκπαιδευτεί» από μεγάλο αριθμό διαφορετικών μικροοργανισμών. Ελλείψει επαρκούς διέγερσης από μεγάλο αριθμό διαφορετικών βακτηριδίων, μπορεί το ανοσοποιητικό να εμφανίσει υπερβολική αντίδραση σε αβλαβείς ουσίες που συναντά.

microbiome

Ακριβώς για τα παραπάνω, ο ρόλος του μικροβιώματος στις αλλεργίες (τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα) είναι υπό συνεχή διερεύνηση, καθώς η χαμηλή συνολική ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής συνδέεται με τις αλλεργίες κατά την παιδική ηλικία. Μάλιστα, στο διαφορετικό μικροβίωμα που αποικίζει τα παιδιά γεννημένα με καισαρική αποδίδεται ο σημαντικά αυξημένος κίνδυνος που έχουν τα παιδιά αυτά για αλλεργίες και άσθμα, ενώ αντίθετα μειωμένος κίνδυνος αλλεργιών αποδίδεται στον καθαρισμό της πιπίλας των βρεφών από τους γονείς, πιπιλώντας τις πρώτα οι ίδιοι άρα και μεταφέροντας τους τα δικά τους βακτήρια .
Μια τελευταία μελέτη (Abrahamsson RT et al. Clinical Experimental Allergy 2014) διερευνά το μικροβιώμα στην βρεφική ηλικία σε σχέση με την εκδήλωση άσθματος. Στην μελέτη αυτή καταγράφηκε η εντερική χλωρίδα μέχρι την ηλικία ενός έτους και το άσθμα σε ηλικία 7 ετών. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι το άσθμα σε αυτή την ηλικία συνδέεται με χαμηλή συνολική ποικιλομορφία της εντερικής χλωρίδας. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που διερευνά τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος στον πρώτο χρόνο ζωής και την εκδήλωση άσθματος στην σχολική ηλικία.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email