Γιατί οι γυναίκες παθαίνουν συχνότερα και σοβαρότερες αλλεργικές αντιδράσεις?

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα,  αλλά και βιώνουν εντονότερα την αναφυλαξία σε σχέση με τους άντρες. Ο ακριβής μηχανισμός που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστος, μέχρι τώρα. Μια πολύ πρόσφατη έρευνα που έγινε σε ποντίκια υποστηρίζει ότι η αιτία του γεγονότος αυτού είναι τα οιστρογόνα.

Οι ερευνητές από το ινστιτούτο αλλεργίας και λοιμωδών νόσων που αποτελεί τμήμα του εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH) δημοσίευσαν μια σχετική μελέτη στο περιοδικό  journal of Allergy and Clinical Immunology.

Στη μελέτη αυτή διερευνώνται οι συνθήκες κατά τις οποίες κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (μαστοκύτταρα) απελευθερώνουν ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα της συστηματικής αναφυλαξίας. Πιο συγκεκριμένα μελετώνται οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και κατά πόσο οι ορμόνες παίζουν ρόλο σε αυτό.

Συμπτώματα αναφυλαξίας

Συμπτώματα αναφυλαξίας

 

Οι ερευνητές προκάλεσαν αναφυλαξία τόσο σε θηλυκά όσο και αρσενικά ποντίκια χρησιμοποιώντας διάφορες “αλλεργιογόνες” ουσίες. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη θερμοκρασία του σώματος των ποντικιών, την απελευθέρωση των μεσολαβητών από τα μαστοκύτταρα και το βάρος των πνευμόνων τους ως μέσα αξιολόγησης της αναφυλακτικής αντίδρασης.

Εν κατακλείδι, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα θηλυκά ποντίκια παρουσίασαν πιο σοβαρή και μεγαλύτερης διάρκειας αναφυλαξία σε σχέση με τα αρσενικά.

Παρατήρησαν επίσης ότι η οιστραδιόλη που είναι ένας τύπος οιστρογόνου επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου (συνθετάση του μονοξειδίου του αζώτου) το οποίο παίζει ρόλο στην ένταση της αναφυλαξίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν ανέστειλαν τη δραστηριότητά του συγκεκριμένου ενζύμου βρήκαν ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα εξαλείφθηκε. Επίσης το μπλοκάρισμα των οιστρογόνων στα θηλυκά ποντίκια ελάττωσε την βαρύτητα των αλλεργικών αντιδράσεων. Ουσιαστικά, τις έκανε παρόμοιες σε ένταση και διάρκεια με αυτές των αρσενικών ποντικιών.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να λύσουν το μυστήριο γιατί οι γυναίκες έχουν συχνότερα αλλεργικές αντιδράσεις και γιατί οι αντιδράσεις αυτές είναι βαρύτερες από αυτές των ανδρών.

mice

 

Αν και η μελέτη επιβεβαιώνει την συσχέτιση ανάμεσα στα οιστρογόνα και το μονοξείδιο του αζώτου στις σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, περισσότερες έρευνες απαιτούνται  ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε ανθρώπους και να εφαρμοστούν πιθανές προφυλακτικές θεραπείες.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ :
Estrogen increases the severity of anaphylaxis in female mice through enhanced endothelial nitric oxide synthase expression and nitric oxide production, Valerie Hox, et al., The Journal of Allergy and Clinical Immunology, doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2014.11.003, published 29 December 2014, abstract.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email