ΕΡΩΤΗΜΑ: Γεια σας, εχω ιστορικό αλλεργιών ιδίως την άνοιξη.κυριως δακρυσμένα ματια, μπουκωμα φταρνισμα και καταρροή. Φέτος έχει παραγίνει. Δεν μπορω να αναπνεύσω καθόλου απο τη μύτη.Τί μπορώ να κανω ;Δεν θέλω να χρησιμοποιώ σπρέι αποσυμφόρησης, με κάνουν χειρότερα. Εννοω πως χάνω την όσφρησή μου και τελικά μπουκώνω πιο εύκολα. Ευχαριστώ πολυ.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Τα συμπτώματα που περιγράφετε υποδηλώνουν ότι έχετε πιθανόν εποχική αλλεργική ρινίτιδα. Ειδικά φέτος είναι γεγονός ότι οι ασθενείς έχουν ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα (σε σχέση με πέρσι) κυρίως λόγω κλιματολογικών συνθηκών.

Η ορθή αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση αντιισταμινικών από το στόμα και, αναλόγως της ανταπόκρισης, ειδικών spray κορτιζόνης που είναι σαφώς αποτελεσματικότερα. Τα αποσυμφορητικά spray, όπως λέτε, καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα (<7 ημέρες οπωσδήποτε) γιατί διαφορετικά προκαλούν εντονότερη συμφόρηση. Τα παραπάνω,  συνιστούν την συμπτωματική αγωγή, την παροδική δηλαδή ανακούφιση από τα συμπτώματα. Θα πρέπει να λαμβάνεται για όσο διάστημα υπάρχουν (αναλόγως των αλλεργιογόνων που σας ενοχλούν…) και σε βάθος χρόνου (για παράδειγμα και τα επόμενα χρόνια που θα έχετε συμπτώματα). Θέλουμε να επισημάνουμε ότι οποιαδήποτε αγωγή γίνεται υπό την επίβλεψη του ειδικού γιατρού. Ο αλλεργιολόγος θα σας καθορίσει το είδος, την ακριβή δόση και τη διάρκεια της αγωγης.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τις αλλεργίες σας θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσον είναι δυνατόν να υποβληθείτε σε ανοσοθεραπεία (δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για αυτήν…). Για αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος με τα ειδικά δερματικά αλλεργικά τεστ και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.

Περισσότερα για την αλλεργική ρινίτιδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας: http://www.allergikos.gr/αλλεργική-ρινίτιδα/

και για την ανοσοθεραπεία στην ιστοσελίδα: http://www.allergikos.gr/ανοσοθεραπεία/

 

 

Εκ μέρους της ομάδας του www.allergikos.gr

 

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

1/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email