ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ένα κοριτσάκι 5,5 χρόνων. Πριν ένα χρόνο ακριβώς είχε ανάμεσα στα δάχτυλα μικρά σπυράκια και φουσκαλίτσες με έντονη φαγούρα. Όταν πέρναγε λίγο ο καιρός αυτά υποχωρούσαν και το δέρμα ξεφλούδιζε. Πήγα σε δερματολόγο – διέγνωσε δισιδρωσικό έκζεμα και έδωσε αγωγή με μίγμα από κρέμες και όλα ήταν καλά. Ξαφνικά πάλι φέτος (περίπου τον ίδιο μήνα) ξανά τα ίδια με ακόμα πιο έντονα τα σημάδια ενώ κάποιες από τις φουσκάλες είχαν μαζέψει πύον. Πήγα στο παιδιατρικό τμήμα ειδικού νοσοκομείου – διέγνωσαν ακριβώς το ίδιο με επιπλέον μικρή μόλυνση. Μας έδωσαν άλλο μίγμα κρεμών – όλα πάλι καλά. Μετά από ένα μήνα ακριβώς, δηλαδή τώρα, η μικρή έβγαλε πάλι περίεργο έκζεμα (ξεκινώντας από την πλάτη) κι επεκτάθηκε σε διάφορα σημεία του σώματος. Ξανά στα έκτακτα – η διάγνωση ήταν ροδόχρους πιτυρίαση. Μου έδωσαν μια ενυδατική και μου είπαν ότι είναι ιός του δέρματος, θα κάνει τον κύκλο του και θα φύγει. Επίσης μου είπαν ότι δεν είναι αλλεργία. Ρώτησα γιατί όλα αυτά; Απάντηση ότι απλά έχει ατοπικό δέρμα. Έχω μπερδευτεί στο τι να κάνω και γιατί θέλω να αποκλείσω το ενδεχόμενο αλλεργίας. Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις των γιατρών, απλά στεναχωριέμαι όταν τη βλέπω να υποφέρει και ψάχνω παντού να συλλέξω πληροφορίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δικαίως αισθάνεστε μπερδεμένη καθώς έχετε ακούσει πολλές διαφορετικές διαγνώσεις, ωστόσο φαίνεται ότι οι ιατροί σας έχουν δίκιο. Ο όρος ατοπικό δέρμα υποδηλώνει ένα ευαίσθητο και εν πολλοίς ακόμα “ανώριμο” δέρμα που μπορεί και να εκδηλώσει δισιδρωσικά χαρακτηριστικά (όπως αυτές οι φυσαλίδες που περιγράφετε σε δύο περιπτώσεις) αλλά και να προσβληθεί από ιούς (όπως αυτός που προκαλεί ροδόχρου πιτυρίαση). Παράλληλα μπορεί να έχει, σε άλλοτε άλλο χρόνο, και καθαρά “ατοπικά” χαρακτηριστικά όπως φαγούρα και ξηροδερμία. Η ατοπική δερματίτιδα στα ελληνόπουλα είναι κατά κανόνα καλοήθους πορείας αλλά προδιαθέτει σε άλλου τύπου αλλεργικές εκδηλώσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα ή τροφικές αλλεργίες. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθείτε καθημερινή περιποίηση του δέρματος με εξειδικευμένα δερμοκαλλυντικά προϊόντα ώστε κατά το δυνατόν να βοηθηθεί η ταχύτερη “ωρίμανσή” του και σε καταστάσεις έξαρσης (όπως η έκθυση φυσαλίδων) να εφαρμόζετε εγκαίρως θεραπευτικές κρέμες (που συνήθως περιέχουν κορτιζόνη) σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας. Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email