ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω κάνει δερματικά τεστ και έχω αλλεργία σε όλα σχεδόν τα ζώα που περιέχονται στα τεστ. Η μεγαλύτερη αλλεργία είναι στο κουνέλι ( 4+). Επισκέπτομαι σπίτι που υπάρχει γάτα [στην οποία έχω αλλεργία (3+)] η οποία περιορίζεται μόνο και πολύ αυστηρά στο μπαλκόνι ενώ υπάρχουν και σκιουράκια. Για χρόνια επισκέπτομαι το σπίτι αυτό και δεν είχα κάποια ένδειξη αλλεργικού συμπτώματος μέχρι που έκανα το τεστ από περιέργεια. Μετά τα αποτελέσματα με έπιασε “φοβία” και νομίζω ότι απειλούμαι από φίλους που έχουν κατοικίδια, ακόμα και από αδέσποτα! Καμιά φορά που επισκέπτομαι το συγκεκριμένο σπίτι πίνω Rupafin καθαρά για πρόληψη – μπορώ 2 φορές την εβδομάδα που πηγαίνω εκεί να πίνω αντιισταμινικό; Μήπως κάνω κατάχρηση και δεν επιτρέπεται χρήση έτσι και τόσο μακροχρόνια; Μήπως δε χρειάζεται καθόλου λήψη του μιας και δεν έχω κάποιο σύμπτωμα έντονο; Ακόμα ήθελα να ρωτήσω αν έχω αλλεργία και στον σκίουρο, μήπως συγγενεύει με κάποιο ζώο στο οποίο έχω αλλεργία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Ανακινείτε ένα θέμα που έχει ιδιαίτερη σημασία να ξεκαθαρίσουμε καθώς αποτελεί αντικείμενο πολύ συχνών παρανοήσεων. Ενδεχομένως σε μια τέτοια δύσκολη θέση έχετε βρεθεί και εσείς: ο αλλεργιολογικός έλεγχος δε γίνεται από περιέργεια!

Ο αλλεργιολογικός έλεγχος γίνεται προκειμένου να διερευνήσουμε το αίτιο κάποιων αλλεργικών συμπτωμάτων. Το ιστορικό του ασθενή, δηλαδή η εξονυχιστική ανάλυση των συμπτωμάτων του και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτά προκαλούνται, είναι αυτό που θα δικαιολογήσει τον έλεγχο και θα εξηγήσει τα αποτελέσματά του. Με λίγα λόγια, αν , για παράδειγμα, εσείς έχετε γάτα από παλιά, τη χαϊδεύετε, παίζετε και κοιμάστε μαζί της χωρίς να εμφανίζετε συμπτώματα ρινίτιδας (καταρροή, πταρμούς, κνησμό ή μπούκωμα), άσθματος (βήχα, συριγμό ή δύσπνοια) ή επιπεφυκίτιδας (δάκρυα ή/και φαγούρα στα μάτια) δε χρειάζεται να υποβληθείτε σε έλεγχο! Κι αυτό γιατί, ακόμη και θετικός να αποβεί, υποδηλώνει ότι είστε απλά ευαισθητοποιημένη (κάτι που δεν έχει σημασία ιδιαίτερη) και όχι αλλεργική (κάτι που θα σήμαινε ανάγκη τροποποίησης της καθημερινότητας και λήψης αγωγής ή/και ανοσοθεραπείας).

Αντίθετα, αν πράγματι εμφανίζετε κάποια συμπτώματα που επαναλαμβάνονται όταν έρχεστε σε επαφή με συγκεκριμένα τριχωτά ζώα, τότε πρέπει να κάνετε έλεγχο και ο αλλεργιολόγος σας θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα (πάντα με βάση το ιστορικό). Πολλές φορές, τα δερματικά τεστ βγαίνουν θετικά για όλα τα επιθήλια των ζώων: αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είστε αλλεργική σε όλα! Χρειάζεται, σε ένα δεύτερο βήμα, να υποβληθείτε σε ειδικό μοριακό έλεγχο ο οποίος θα διαχωρίσει αν πράγματι σας ενοχλούν όλα τα ζώα ή αν, αντίθετα, τα τεστ βγαίνουν θετικά εξ’ αιτίας αυτού που οι αλλεργιολόγοι ονομάζουμε διασταυρούμενη αντιδραστικότητα (στην περίπτωση αυτή μόνο ένα επιθήλιο/ζώο μας ενοχλεί).

Ανάλογα, τέλος, με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τη συχνότητα που αυτά έρχονται καθορίζεται και το θεραπευτικό σχήμα. Σε αυτό περιλαμβάνεται η συμπτωματική αγωγή (συνήθως αντιισταμινικά ή/και κορτιζόνη σε μορφή spray) και η ανοσοθεραπεία.

4.5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email