ΕΡΩΤΗΣΗ: Από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο περίπου κάθε χρόνο φτερνίζομαι συνεχόμενα πάνω από 6 φορές, έχω νερά στη μύτη και είναι πολύ ενοχλητικό γιατί με πιάνει όταν τρώω . Πολλές φορές και το καλοκαίρι ολόκληρο φτερνίζομαι όποτε βγω στον ήλιο τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν παίρνω φάρμακα αλλά κάθε χρόνο γίνεται εντονότερη η ενόχληση αυτή και δεν ξέρω σε ποιον γιατρό να πάω και το κόστος της θεραπείας. Είμαι κατά των φαρμάκων γενικά και θα ήθελα και με ομοιοπαθητικό τρόπο να απαλλαγώ από τις αλλεργίες. Ο πατέρας μου είναι αλλεργικός στο πεύκο μου έχει πει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Τα συμπτώματα που μας περιγράφετε είναι χαρακτηριστικά εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, δηλαδή αλλεργικής φλεγμονής στη μύτη που προκαλείται κατά πάσα πιθανότητα από τη γύρη κάποιου φυτού όπως τα αγρωστώδη, το περδικάκι, η ελιά ή τα κυπαρισσοειδή δέντρα (η γύρη των πεύκων, παρά την κοινή αντίληψη, δεν προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα λόγω μεγέθους των γυρεόκοκκων). Το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα συμπτώματά σας γίνονται ολοένα και χειρότερα είναι αναμενόμενο για ένα μεγάλο, το μεγαλύτερο καλύτερα, ποσοστό ασθενών καθώς λίγοι είναι οι ενήλικες στους οποίους υποχωρούν οι αλλεργίες από μόνες τους και, αν υποχωρήσουν, αυτό γίνεται μετά από αρκετά χρόνια. Λάβετε επίσης υπόψην ότι σε ένα ποσοστό περίπου 30% των ασθενών η αλλεργική ρινίτιδα εξελίσεται σε αλλεργικό άσθμα. Για τους λόγους αυτούς, και παρά το ότι είστε κατά των φαρμάκων, χρειάζεται να λάβετε αγωγή.

Η αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα είναι πρωτίστως συμπτωματική, αποσκοπεί δηλαδή στον έλεγχο των συμπτωμάτων (πταρμών, κνησμού, καταρροής ή συμφόρησης). Οι δύο κύριες κατηγορίες φαρμάκων είναι τα αντιισταμινικά και τα ενδορρινικά στεροειδή – περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Τα φάρμακα αυτά ελέγχουν τα συμπτώματα αλλά δεν αντιμετωπίζουν ριζικά την αλλεργία. Την επόμενη άνοιξη θα ξαναέχετε συμπτώματα τα οποία, όπως πολύ καλά περιγράφετε, θα είναι πιθανότατα και χειρότερα από ότι φέτος.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά από την αλλεργία σας θα πρέπει να ελέγξετε αν είστε κατάλληλη υποψήφια για ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία είναι η μέθοδος που αντιμετωπίζει αιτιολογικά τις αλλεργίες έτσι ώστε να μην έχει ο ασθενής ανάγκη από φάρμακα στο μέλλον, να έχει βελτιωμένη ποιότητα ζωής και κυρίως να μειώσει δραστικά την πιθανότητα μετεξέλιξης της ρινίτιδάς του σε άσθμα. Ο αλλεργιολόγος θα κάνει τον έλεγχο (κατάλληλα δερματικά τεστ και αιματολογικές εξετάσεις) και θα σας συμβουλεύσει για τις πιθανότητες που έχετε να ιαθείτε οριστικά. Η ομοιοπαθητική δεν θα σας απαλλάξει από την αλλεργία.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email