ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεια σας! Έχω μια απορία. Την μικρή μου προχθές την τσίμπησαν κουνούπια σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στα πόδια της τα όποια την φαγούριζαν και τα έξυνε με μανία, χθες το πρωί είχαν πρηστεί όχι παρά πολύ όμως και είχαν κοκκινίσει. Πήγα στο φαρμακείο και μου έδωσαν την betafusin και σήμερα έχουν εξασθενήσει (φαίνονται πολύ λίγο). Χθες όμως την τσίμπησε πάλι ένα κουνούπι σε σημείο που ήταν και τα αλλά και πρήστηκε κ αυτό πολύ λιγο. Θέλω να ρωτήσω μήπως είναι αλλεργική σε τσίμπημα κουνουπιών; Η απλά να ήταν μολυσμένα τα κουνούπια;

Απάντηση:

Το πρόβλημα που αναφέρετε είναι πολύ κοινό ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ας ξεκινήσουμε καταρχήν από την αλλεργία. Στην άμεσου τύπου αλλεργία στα κουνούπια μπορεί να έχουμε μεγάλες τοπικές ή και συστηματικές αντιδράσεις αλλά πρόκειται για  εξαιρετικά σπάνια φαινόμενα. Αν και το σωστό είναι να πάτε το παιδί να το δει ιατρός, μπορώ από όσα μου περιγράφετε να σας καθησυχάσω ότι δεν πρόκειται για αλλεργία. Μια άλλου τύπου αντίδραση που έχει περιγραφεί είναι ο σχηματισμός φυσαλίδας και στη συνέχεια νέκρωσης στο σημείο νυγμού καθώς και η εκδήλωση πυρετού και λεμφαδενοπάθειας σε παιδιά και ενήλικες με υποκείμενη λοίμωξη από ιό Epstein Barr. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση που χρειάζεται διερεύνηση, αλλά δεν φαίνεται να είναι σε καμία περίπτωση αυτό που μου περιγράφετε.

Ας έρθουμε λοιπόν στο γιατί το πρόβλημα είναι τόσο κοινό τα τελευταία χρόνια. Η Μεσόγειος αποικίζεται κυρίως από έντομα του είδους Culex που σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρουν και ασθένειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλει στην περιοχή μας κάποια  νέα είδη όπως τα λεγόμενα κουνούπια τίγρεις (Aedes albopictus) τα οποία τσιμπούν συχνά μέρα και νύχτα και με νυγμούς εξαιρετικά κνησμώδεις και με δερματικές αντιδράσεις λίγο πιο έντονες. Η μόνη λύση είναι η αποφυγή, δηλαδή η χρήση σίτας στα παράθυρα, κουνουπιέρας, αλλά και εντομοαπωθητικών σε διάφορες μορφές για την απομάκρυνση των εντόμων, αλλά και ενεργητική πρόληψη από τον καθένα μας μειώνοντας τις εστίες αναπαραγωγής τους (οποιαδήποτε μικρή συλλογή νερού , όπως υδρορροές, πιάτα από γλάστρες, δοχεία με νερό, μη καλυπτόμενοι βόθροι κλπ μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών).

Συχνά τα παιδιά όπως η κόρη σας ξύνουν τα τσιμπήματα και στη συνέχεια αυτά επιμολύνονται, άρα όπως καταλαβαίνετε η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Ο ιατρός σας θα κρίνει την σωστή θεραπεία για τους ήδη υπάρχοντες νυγμούς.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email