ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι έγκυος στον 7ο και από τον 4ο μήνα με έπιασε αλλεργική ρινίτιδα. Έτσι μου είπε ο ΩΡΛ. Έχω όλα τα συμπτώματα αλλά δεν ξέρω τι να κάνω για να νιώσω καλύτερα. Χρησιμοποιώ όλο αυτό τον καιρό ronal γιατί μόνο έτσι ηρεμώ λίγο και κοιμάμαι. Έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο; Αυτή τη στιγμή έχω και μια ίωση με πονολαιμο και πόνο στο ένα αφτι και η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση:

Συχνά στην εγκυμοσύνη υπάρχει έντονη ρινική συμφόρηση είτε λόγω της έντονης ορμονικής αλλαγής (ορμονική ρινίτιδα) είτε λόγω εμφάνισης ή επιδείνωσης της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η χρήση Ronal ή οποιουδήποτε άλλου αποσυμφορητικού φαρμάκου για πάνω από 5 με 7 ημέρες, είναι από μόνη της υπεύθυνη για έναν τύπο ρινίτιδας που ονομάζεται ιατρογενής ή φαρμακευτική, δηλαδή προκαλείται από το ίδιο το φάρμακο, οπότε καταλαβαίνετε ότι η συνεχής χρήση τέτοιων φαρμάκων είναι βλαβερή. Ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη, η συστηματική χρήση μπορεί να προκαλέσει συστολή των αγγείων της μήτρας με αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο οξυγόνο στο έμβρυο και όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Συνίσταται λοιπόν η άμεση διακοπή της χρήσης του και η αντικατάστασή του με φυσιολογικό ορό ή υπέρτονα διαλλείματα (πχ θαλασσινό νερό) τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε όσες φορές θέλετε, μέχρι να επισκεφτείτε έναν ειδικό αλλεργιολόγο που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το αίτιο της ρινίτιδάς σας, και θα σας δώσει τη κατάλληλη θεραπεία. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αλλεργική ρινίτιδα είναι εξαιρετικά ασφαλή και στην εγκυμοσύνη, πάντα με την συμβουλή του ειδικού και σε συνεργασία με το γυναικολόγο σας .

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας εδώ και εδώ.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email