ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 21 χρονών και τα τρία τελευταία χρόνια με ταλαιπωρεί αλλεργικό άσθμα. Επειδή η μητέρα μου έφερε ένα σκύλο γίνονται πιο έντονα τα συμπτώματα. Επίσης καπνίζω. Το Xolair μπορεί να με βοηθήσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η θεραπεία του αλλεργικού άσθματος είναι πολυεπίπεδη και ρυθμίζεται ανά διαστήματα αναλόγως της συμπτωματολογίας του ασθενούς. Για ορισμένες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

Σε σχέση με το ερώτημά σας και πριν φθάσετε στη λύση της ομαλιζουμάμπης (Xolair) θα πρέπει:

  1. Να επιβεβαιωθεί ότι έχετε αλλεργικό άσθμα και σε ποια αλλεργιογόνα είστε ευαισθητοποιημένος. Αν σε αυτά περιλαμβάνεται το επιθήλιο του σκύλου ιδανικά θα πρέπει αυτός να απομακρυνθεί από το σπίτι. Εννοείται επίσης ότι θα πρέπει να διακόψετε το κάπνισμα…
  2. Να σας συνταγογραφηθεί αγωγή με εισπνεόμενα σκευάσματα τέτοια ώστε να ελέγχονται τα συμπτώματά σας. Αν παράλληλα έχετε και συμπτώματα από τη μύτη θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε ανάλογη αγωγή αλλεργικής ρινίτιδας. Η αποκλειστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στήθους, και όχι της μύτης, οδηγεί σε υποθεραπεία.
  3. Να ελεγχθεί κατά πόσον μπορείτε να υποβληθείτε σε ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία είναι η μόνη προσέγγιση που θα σας απαλλάξει από τα συμπτώματα της ρινίτιδας, θα βελτιώσει αυτά του άσθματος και θα σας επιτρέπει να συμβιώνετε με το σκύλο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ανοσοθεραπείας είναι να έχετε μοριακό έλεγχο (αιματολογικό) που να σας καθιστά κατάλληλο υποψήφιο για αυτήν. Περισσότερα διαβάστε στις σχετικές ιστοσελίδες.
  4. Να παρακολουθείστε τακτικά και να ρυθμίζεται η αγωγή σας (αύξηση ή μείωση) έτσι ώστε να μην έχετε συμπτώματα. Αν παρά τη λήψη αγωγής εξακολουθείτε να είστε συμπτωματικός τότε σαφώς ελέγχεται το ενδεχόμενο να σας χορηγηθεί ομαλιζουμάμπη. Πρόκειται για αποτελεσματικό σκεύασμα που σε μεγάλο ποσοστό ασθενών βελτιώνει εξαιρετικά τα συμπτώματα και χορηγείται 1-2 φορές το μήνα υποδόρια σε ειδικό αλλεργιολογικό ιατρείο.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτικές οδηγίες και συμβουλές θα σας δώσει ο αλλεργιολόγος σας.

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

1/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email