ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 31 ετών και έχω πρόβλημα με αλλεργική ρινίτιδα όλο το χρόνο πλέον. Παλαιότερα είχα εποχιακή αλλεργία αλλά πλέον κρατάει όλο το χρόνο. Έχω παρατηρήσει αυτό το διάστημα, όσο είμαι σε εγρήγορση και είμαι απασχολημένη, δεν παρουσιάζω τίποτα και μόλις χαλαρώσω στο σπίτι ή στη γιόγκα που κάνω με πιάνει η αλλεργία. Υπάρχει συσχέτιση με ψυχολογικούς παράγοντες; Τα αντιισταμινικά δε λειτουργούν δυστυχώς και έχω βαρεθεί να μπουχτίζω τον οργανισμό μου με χημικά σκευάσματα. Υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση; Για την ομοιοπαθητική τη γνώμη έχετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνει τη χρήση αντιισταμινικών από το στόμα (όπως κάνετε μέχρι τώρα) τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζουν το σύνολο των συμπτωμάτων. Ιδιαίτερα η συμφόρηση, που πολλές φορές είναι ολοετούς διάρκειας, χρήζει έναρξης κορτιζονούχου spray που είναι σαφώς αποτελεσματικότερο. Αναλόγως της ανταπόκρισης μπορεί να χρειαστεί να προστεθεί μοντελουκάστη, αντιισταμινικό σε μορφή ρινικού spray, ενδεχομένως να διπλασιαστεί η δόση του αντιισταμινικού από το στόμα κ.λπ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τόσο τα αντιισταμινικά, όσο και τα spray είναι εξαιρετικά ασφαλή φάρμακα και η, ακόμη και μακροχρόνια, χορήγησή τους δεν επιβαρύνει τον οργανισμό. Από την άλλη, η ομοιοπαθητική είναι μια μέθοδος που δε μπορεί να προταθεί λόγω αφενός των πολύ περιορισμένων (αν υπάρχουν) αποτελεσμάτων και αφετέρου της, πολλές φορές, απομάκρυνσης από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Στην περίπτωσή σας το ιστορικό επιβάλει τη διενέργεια αλλεργικών δερματικών τεστ προκειμένου να βρεθεί ο υπεύθυνος για τη ρινίτιδά σας αλλεργιολογικός παράγοντας. Η επίταση των συμπτωμάτων στο σπίτι και τη yoga καθιστά ως πιθανότερο «ένοχο» τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ή την αλτερνάρια (μύκητας υγρασίας). Γνωρίζοντας το αλλεργιογόνο που σας ενοχλεί θα πετύχετε δύο πράγματα: πρώτον, την στοχευμένη προσπάθεια αποφυγής του και, δεύτερον, το ενδεχόμενο έναρξης ανοσοθεραπείας. Η ανοσοθεραπεία είναι η μόνη προσέγγιση που θα σας απαλλάξει από τα συμπτώματα και, κυρίως, θα μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξετε στην πορεία της νόσου σας άσθμα.

Περισσότερα για την αλλεργική ρινίτιδα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και για την ανοσοθεραπεία εδώ.

Τέλος, οι ψυχολογικοί παράγοντες που αναφέρετε δεν αποτελούν το αίτιο της ρινίτιδάς σας αλλά σαφέστατα επιδεινώνουν τα συμπτώματα όπως εσείς τα αντιλαμβάνεστε. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι η μακροχρόνια αλλεργική ρινίτιδα, κυρίως λόγω της κακής ποιότητας ύπνου που προκαλεί και της χρονιότητας των συμπτωμάτων, επιδρά στην ψυχική σφαίρα με ποικίλους τρόπους.

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email