ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 31 ετών και εδώ και χρόνια έχω προβλήματα με φαγούρα μέχρι σημείου να γδέρνω το δέρμα μου. Δεν έχω πάει σε κάποιο δερματολόγο, νομίζω ότι με ενοχλούν τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα. Τί με συμβουλεύετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα χρόνιου κνησμού ο οποίος αφορά σε πάρα πολύ κόσμο και έχει πολλά αίτια. Βασικό στοιχείο για τη διάγνωση είναι αν υπάρχει κάποιο εξάνθημα στο δέρμα σας το οποίο προκαλεί τον κνησμό ή αν, αντίθετα, αυτό είναι απόλυτα υγιές. Δε γνωρίζουμε για παράδειγμα αν έχετε ξηροδερμία, αν λαμβάνετε φάρμακα (κυρίως αντιϋπερτασικά), το ατομικό αναμνηστικό σας, το οικογενειακό ιστορικό σας και άλλα πολλά.

Το γεγονός ότι ενδεχομένως σας ενοχλούν αφρόλουτρα και σαμπουάν είναι σημαντικό στη διάγνωση αλλά όχι πρωτεύον.

Με λίγα λόγια, θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας ώστε: 1. να αποκλειστούν σοβαρά αίτια χρόνιου κνησμού (π.χ. πρωτοπαθής χολική κίρρωση, ουραιμία κ.λπ.), 2. να δει αν πάσχετε από ξηροδερμία/ατοπική δερματίτιδα που είναι από τα συχνότερα αίτια κνησμού, 3. να ελεγχθεί αν σας ενοχλεί κάποιο αλλεργιογονικό προϊόν περιποίησης ή άλλο στα πλαίσια αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, και 4. αν όλα αυτά είναι αρνητικά, να ελεγχθεί η πιθανότητα νευροδερματίτιδας η οποία έχει ως βασικό αίτιο ψυχολογική επιβάρυνση.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email