ΕΡΩΤΗΣΗ: Εδώ και ένα μήνα με ταλαιπωρεί ένα θέμα με τα χέρια μου! Ο γιατρός είπε ότι είναι δυσιδρωσικό έκζεμα. Παίρνω φαρμακευτική αγωγή χάπι και κρέμα αλλά εκεί που πάει να καλυτερέψει υποτροπιάζει. Ασχολούμαι με μανικιούρ-πεντικιούρ από πέρυσι όμως τώρα εμφανίστηκε το έκζεμα. Ο γιατρός μου είπε ότι οφείλεται στα υλικά ημιμόνιμου και gel. Μπορεί όμως ξαφνικά να εμφανιστεί έτσι ενώ πριν τον μήνα δεν είχα πρόβλημα ποτέ; Το δέρμα μου ήταν πάντα σε καλή κατάσταση, εννοώντας ότι δε με πείραζαν ποτέ απορρυπαντικά, χλωρίνες κλπ. Και τώρα από τις παλάμες και κάτω έχω φοβερό θέμα. Φουσκάλες με υγρό διάφανο, κάψιμο, απίστευτη φαγούρα (αυτά στα δάχτυλα). Στις παλάμες πάνω κάτω κοκκινίλες ακανόνιστες και λίγη φαγούρα. Για να μπορώ να κάνω την δουλειά θα πρέπει να φοράω βαμβακερά γάντια από μέσα και από πάνω μιας χρήσης (υπάρχουν γάντια μιας χρήσης από υλικό που δεν φέρνει αλλεργία;). Και μια τελευταία ερώτηση. Η λάμπα UV αντενδείκνυται για μένα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η εικόνα που μας περιγράφετε είναι τυπική εκζέματος άκρων χεριών. Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν έκζεμα. Σε γενικές γραμμές, αν κύριος παράγοντας είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες τότε ονομάζεται δυσιδρωσικό έκζεμα, ενώ αν κύριος παράγοντας είναι ο διαταραγμένος επιδερμιδικός φραγμός τότε ονομάζεται ατοπικό έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα). Ανάμεσα σε αυτές τις δύο αμιγείς μορφές υπάρχουν εκζέματα με χαρακτηριστικά, λιγότερο ή περισσότερο, και από τις δύο. Η παρουσία μικρών φουσκαλών με διάφανο υγρό υποδηλώνει καθ’υπεροχήν δυσιδρωσικό έκζεμα, ιδιαίτερα λόγω της χρήσης γαντιών και της εφίδρωσης που μπορεί να έχετε στα χέρια σας.

Επιπλέον όλων αυτών, το έκζεμά σας ενδέχεται να επιδεινώνεται (ακόμη και να προκαλείται) ως αποτέλεσμα αλλεργικής ευαισθητοποίησης σε χημικά που χρησιμοποιείτε στην εργασία σας – τότε πρόκειται για αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής – και σαφέστατα μπορεί παλαιότερα να μη σας ενοχλούσαν. Η διερεύνηση αυτής γίνεται με τις δερματικές δοκιμασίες επικόλλησης (atopy patch tests) που γίνονται κυρίως σε νοσοκομεία (π.χ. το Ανδρέας Συγγρός) καθώς και σε ιδιώτες αλλεργιολόγους ή/και δερματολόγους.

Οποιαδήποτε και να είναι η αιτιολογία του εκζέματός σας, η αγωγή περιλαμβάνει κορτιζονούχες κρέμες, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, και περιποίηση με φαρμακευτικά δερμοκαλλυντικά – αυτή η αγωγή μπορεί να είναι και χρόνια. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται και ο παράγοντας που ενδεχομένως επιδεινώνει το έκζεμα (ένα αλλεργιογόνο, ο ιδρώτας, το πολύ νερό, το κρύο κ.λπ.). Αν χρησιμοποιώντας γάντια βελτιώνεστε είναι πολύ πιθανό να έχετε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, αλλά αν το αλλεργιογόνο είναι το latex θα πρέπει να χρησιμοποιείτε γάντια βινυλίου. Αν πάλι ο ιδρώτας σας επιδεινώνει, πολύ ορθά χρησιμοποιείτε εσωτερικά βαμβακερά γάντια. Η UVΒ (λεπτής δέσμης) ακτινοβολία έχει χρησιμοποιηθεί για τη χρόνια ατοπική δερματίτιδα και η UVA1 για το οξύ έκζεμα με ενθαρρυντικά, σε ορισμένες περιπτώσεις,  αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο, για την ακτινοβολία της UV λάμπας που χρησιμοποιείτε στην εργασία σας.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4/5 - (20 votes)
Print Friendly, PDF & Email