ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κόρη μου, 4 ετών, επί 15 ημέρες εμφάνισε τα εξής συμπτώματα: μετά από έντονο πόνο στην κοιλιά έκανε κάθε 3-4 μερες εμετό (πάντα ξημερώματα και μεγάλος αριθμός – πάνω από 10 – μαζεμένοι και μετά ηρεμούσε) και σχεδόν κάθε ημέρα έκανε 1 διάρροια. Η κοιλιά πονούσε κάθε μέρα. Μετά το 15μερο σταμάτησαν οι εμετοι αλλά παρέμεινε ο κοιλιακός πόνος (αν και μειωμένος) και αυξήθηκαν οι διάρροιες (περίπου 3-4/ημέρα) οι οποίες κράτησαν για 3-4 ημέρες. Τώρα, μια εβδομάδα μετά, είναι ΟΚ. Μετά από κάποιες αιματολογικές εξετάσεις που κάναμε, ο δείκτης IgE ήταν περίπου στο 14.000. Πως το αξιολογείτε; Εκτιμάτε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια ή να περιμένουμε αν θα εκδηλώσει ξανά τα ίδια συμπτώματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η τιμή της ανοσοσφαιρίνης IgE που αναφέρετε είναι εξαιρετικά υψηλή, πολύ πάνω από αυτήν που θα περίμενε να δει κανείς σε οποιονδήποτε αλλεργικό ασθενή αυτής της ηλικίας. Οπωσδήποτε θα ήταν καλή ιδέα να επαναληφθεί η εξέταση, για την πιθανότητα να πρόκειται για κάποιο εργαστηριακό λάθος – σε αυτό θα σας καθοδηγήσει ο γιατρός σας, ο οποίος θα συναξιολογήσει και τα υπόλοιπα αποτελέσματα και μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις.

Μια σπάνια αλλά πιθανή περίπτωση είναι η ενδεχόμενη λοίμωξη από κάποιο παράσιτο. Για παράδειγμα, το παράσιτο Anisakis simplex, που ενδημεί στη Μεσόγειο και μπορεί να μολύνει τα ψάρια και τα θαλασσινά είδη, τυπικά προκαλεί εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδας μετά από την κατανάλωση ‘μολυσμένων’ ειδών, ειδικά αν δεν έχουν ψηθεί καλά (όπως στα καπνιστά ψάρια, τα ανεπαρκώς μαγειρεμένα όστρακα, το sushi κλπ). Σε μια τέτοια περίπτωση, την κλινική εικόνα της γαστρεντερίτιδας (με κοιλιακό πόνο, εμέτους και διαρροϊκές κενώσεις) θα μπορούσε να συνοδεύει μια σημαντική αύξηση των τιμών της ολικής IgE.

Εκτός αυτού, ο αλλεργιολόγος σας θα εκτιμήσει αν από το υπόλοιπο ιστορικό του παιδιού και από τα κλινικο-εργαστηριακά ευρήματα προκύπτει πιθανότητα για άλλες παθολογικές οντότητες, όπως τα ηωσινοφιλικά νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, τα οποία αποτελούν μια μορφή ‘κρυφής’ τροφικής αλλεργίας.

Οπωσδήποτε πάντως, θα είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Για την ομάδα του allergikos.gr,

 

Σάββας Σαββατιανός

Αλλεργιολόγος

 

 

4.5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email