ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να βάψω τα μαλλιά μου (τα οποία δεν έχω βάψει ποτέ) αλλά φοβάμαι μη πάθω καμία αλλεργία ή αλλεργικό σοκ γιατί ακούω διάφορα τελευταία… Αν πάρω Ζιρτέκ μειώνονται οι πιθανότητες; Θέλω να τα βάψω με βαφή απο το φαρμακείο της appivita. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Οι βαφές των μαλλιών είναι αλήθεια ότι σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτή οφείλεται συνήθως στην ουσία PPD η οποία και επιτρέπει τη «μονιμοποίηση» της βαφής. Η ίδια ουσία υπάρχει και στο μελάνι των tattoo. Αντίθετα, τα χρωμοσαμπουάν, που δεν είναι μόνιμα, δεν περιέχουν PPD και επομένως η πιθανότητα αλλεργίας είναι ακόμα μικρότερη.

Από την άλλη μεριά, πολλές φορές οι βαφές περιέχουν άλλα άγνωστα χημικά ή ερεθιστικές ουσίες που προκαλούν ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτή δεν προκαλείται με αλλεργικό μηχανισμό κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι κατά ανάγκη επαναλαμβανόμενη αντίδραση (μπορεί η βαφή μιας εταιρείας να ερεθίσει και κάποιας άλλη όχι).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρετε τα εξής: πρώτον, από τη στιγμή που δεν έχετε βάψει τα μαλλιά σας μέχρι τώρα, και αν δεν έχετε κάνει tattoo, κατά κανόνα δε μπορεί να είστε αλλεργική στο PPD ή κάποιο άλλο από τα χημικά των βαφών. Δεύτερον, ακόμη και αλλεργική δερματίτιδα να σας προκληθεί αυτό δε γίνεται σχεδόν ποτέ αλλεργικό σοκ (συστηματική, δηλαδή, αντίδραση με πτώση πίεσης και υψηλή επικινδυνότητα). Τρίτον, αν προκληθεί κάποια αντίδραση στο τριχωτό σας, αυτή θα είναι ήπια και εύκολα αντιστρέψιμη – τότε δόσεις αντιισταμινικών (όπως το Ζιρτέκ) για λίγες ημέρες θα σας βοηθήσει. Στην περίπτωση αυτή θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε αλλεργιολόγο ώστε να αναζητηθεί το αίτιο της αντίδρασης ώστε να το αποφεύγετε στο μέλλον.

Σας παραπέμπω σε μια ακόμη σχετική απάντηση σε ερώτηση χρήστη καθώς και στην ιστοσελίδα σχετικά με τις αλλεργικές δερματίτιδες εξ επαφής:

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email