ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα. Ο γιος μου, που είναι σχεδόν 5 ετών, από τότε που ξεκίνησε το σχολείο (περίπου 1,5 χρόνο τώρα) έχει διαρκώς πράσινη μύξα με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Δεν κάνει πυρετό, δε φτερνίζεται και είχε πράσινες μύξες ακόμη και το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ακολουθώντας τις οδηγίες της παιδιάτρου του χορηγούμε σιρόπι Xozal και Otrivin με Garamat. Κάνουμε τη θεραπεία, καθαρίζει η μύτη του αλλά για πολύ λίγο. Μετά από 2-3 μέρες πάλι τα ίδια. Υπάρχει περίπτωση το παιδί μου να είναι αλλεργικό; Ανησυχώ πολύ γιατί και εγώ έχω ιστορικό βαρύτατης αλλεργίας που με βασάνισε πολύ από τα 8 μου χρόνια με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Θα ήθελα πολύ να μου συστήνατε αν είναι δυνατό, αλλεργιολόγο στην περιοχή Γιαννιτσών Πέλλας. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Από τα συμπτώματα που μας περιγράφετε, ο γιος σας φαίνεται ότι πάσχει από χρόνια ρινοκολπίτιδα, δηλαδή χρόνια φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας και, πιθανότατα, των παραρρίνιων κόλπων. Η φλεγμονή αυτή είναι αποτέλεσμα επανειλημένων ιογενών ή μικροβιακής λοίμωξης. Το γεγονός, όμως, της εμμονής των συμπτωμάτων ακόμα και το καλοκαίρι, περίοδο δηλαδή κατά την οποία οι ιογενείς λοιμώξεις βρίσκονται μάλλον σε ύφεση, καθιστά το μικροβιακό παράγοντα πολύ πολύ πιθανό – αυτό σημαίνει ότι κατάλληλη αντιβιωτική αγωγή για ικανό χρονικό διάστημα είναι απαραίτητη.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται έλεγχος για δύο ενδεχόμενα: πρώτον, ανατομικού κωλύματος στις αεροφόρους οδούς (π.χ. διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), σκώλιο ρινικό διάφραγμα κ.ά.) κάτι για το οποίο θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ ιατρό. Αυτό το ενδεχόμενο γίνεται ισχυρότερο αν το παιδί σας έχει συμπτώματα όπως ροχαλητό ή ύπνο με ανοικτό στόμα. Το δεύτερο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, ειδικά εξαιτίας του δικού σας αλλεργιολογικού ιστορικού, είναι ο έλεγχος πιθανής αλλεργικής προδιάθεσης ή/και συνυπάρχουσας αλλεργικής νόσου, ουσιαστικά αλλεργικής ρινίτιδας. Αυτή, όταν υπάρχει, λειτουργεί ως παράγοντας εμμονής των λοιμωδών συμπτωμάτων (της ρινικής πρασινόχροης έκκρισης περιλαμβανομένης) και θα πρέπει να συναντιμετωπίζεται. Ο βασικός και απαραίτητος αλλεργιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει δερματικά τεστ και αλλεργιολογικές εξετάσεις αίματος.

Αλλεργιολόγους συναδέλφους μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4.5/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email