ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπερα γιατρε, το προβλημα μου ειναι οι βαφες μαλλιων. Βάφω τα μαλλια μου 20 χρονια, αλλά τα τελευταια 10 χρονια μου έχει παρουσιαστει αλλεργια! Μετα τη βαφη εχω πολυ μεγαλη φαγουρα για 3 μερες και μου πρηζονται και αδενακια στο αυχενα! Πριν 40 μερες αποφασισα μετά από καιρό να να τα βαψω και μου βγηκε ξινο! Ειχα παρα πολυ έντονα συμπτώματα για 5 μερες. Ακομα και τωρα δεν εχουν φυγει αλλα εχουν μειωθει. Τι με συμβουλευετε γιατρε?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πιθανότατα έχετε μιας μορφής αλλεργία που λέγεται δερματίτιδα εξ επαφής. Προφανώς κάποιο συστατικό στις βαφές γίνεται αντιληπτό ως αλλεργιογόνο από το δέρμα, το οποίο ακολούθως εμφανίζει τα συμπτώματα που περιγράφετε.

Το πιο συχνό αίτιο είναι μια ουσία που λέγεται PPD (paraphenylenediamine) και που περιέχεται στις περισσότερες βαφές (ειδικά σε αυτές που κυκλοφορούν ως σετ με δύο διαφορετικά μπουκαλάκια – ένα που περιέχει τη βαφή με το PPD και ένα που περιέχει τον οξειδωτή της). Αν κάποιος έχει αλλεργία στο PPD, θα πρέπει να συνεννοηθεί με το κομμωτήριο, ώστε να χρησιμοποιηθεί κάποια βαφή χωρίς τη συγκεκριμένη ουσία.

Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσατε να ελέγξετε αν έχετε τη συγκεκριμένη υπερευαισθησία στο PPD (ή σε κάποια άλλη ουσία των βαφών). Αυτό γίνεται με τις επιδερμιδικές δοκιμασίες ή δοκιμασίες επικόλλησης (patch tests), όπου μπορεί ο αλλεργιολόγος σας να ελέγξει το PPD, άλλα αλλεργιογόνα των χρωστικών, την ίδια τη βαφή που σας προκάλεσε το πρόβλημα, καθώς και εναλλακτικές βαφές. Γνωρίζοντας το αίτιο του προβλήματος, θα μπορείτε να ξέρετε τι να αποφεύγετε.

Περαστικά σας & καλή επιτυχία,

Για την ομάδα του allergikos.gr

Σάββας Σαββατιανός

Αλλεργιολόγος

3.9/5 - (7 votes)
Print Friendly, PDF & Email