ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά από εξετάσεις RAST ανακάλυψα πως είμαι αλλεργική σε αγριόχορτο, ελιά, περδικάκι, γάτα, σκύλο. Το 2010 ξεκίνησα ανοσοθεραπεία, την οποία διέκοψα για 2 χρόνια. Θα πρέπει να συνεχίσω ξανά; Θα πρέπει να κάνω ξανά εξετάσεις RAST;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας & ευχαριστούμε για την επικοινωνία

1) Βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί κανείς σε ανοσοθεραπεία είναι να έχει συμπτώματα που αντιστοιχούν σε αλλεργική νόσο του αναπνευστικού (αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα). Οπότε, μιας και δεν αναφέρετε στο μήνυμα ποιο είναι το κλινικό πρόβλημα που σας απασχολεί, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: δε θεραπεύουμε αποτελέσματα αλλεργιολογικών εξετάσεων, αλλά αλλεργικά συμπτώματα.

2) Αν λοιπόν ο αλλεργιολόγος σας εκτιμά πως έχετε αλλεργική νόσο του αναπνευστικού, οι εξετάσεις (τα δερματικά τεστ ή οι εξετάσεις τύπου RAST) χρησιμεύουν στο να βρεθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο για τα συμπτώματά σας. Για παράδειγμα, αν δεν έρχεστε σε τακτική επαφή με σκύλο ή γάτα, τότε είναι ένα απίθανο αίτιο αλλεργίας για σας, και ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας αποθαρρύνει από το να επιχειρήσετε ανοσοθεραπεία στα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Αντίθετα, αν το πρόβλημά σας παρουσιάζεται κυρίως κατά τις περιόδους γυρεοφορίας (τυπικά την άνοιξη ή και το φθινόπωρο), τότε η ανοσοθεραπεία σε γύρεις είναι κάτι που θα σας βοηθήσει. Και εδώ φυσικά, ο καταλληλότερος για να εκτιμήσει ποια αλλεργιογόνα (από τις γύρεις των γρασιδιών, της ελιάς ή το περδικάκι) θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχήμα ανοσοθεραπείας είναι ο αλλεργιολόγος σας, φυσικά σε συνάρτηση με τις εξετάσεις που έχετε στα χέρια σας ή αυτές που πιθανώς να σας ζητήσει να επαναλάβετε. Από μόνη σας δε θα ήταν απαραίτητο να επαναλάβετε οποιαδήποτε εξέταση.

3) Τέλος, η διάρκεια της ανοσοθεραπείας οφείλει να είναι 3-5 έτη, ανάλογα με την ανταπόκριση. Καθώς στην περίπτωσή σας η διάρκεια του σχήματος ήταν πολύ μικρή (κάτω του έτους από αυτά που συμπεραίνω), πιθανώς να σας ζητηθεί να ακολουθήσετε από την αρχή το σχήμα ανοσοθεραπείας, ώστε να έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αν έχετε περαιτέρω ερωτήματα, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

 

Για την ομάδα του allergikos.gr,

Σάββας Σαββατιανός

Αλλεργιολόγος

 

 

4/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email