ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέρσι τα Χριστούγεννα έβαψα τα μαλλιά μου (όχι για πρώτη φορά). Γέμισε το κεφάλι μου σπυριά και πρήστηκαν οι αδένες μου. Πήγα σε παθολόγο και κάνοντας εξετάσεις αίματος ανακάλυψα ότι έχω υποθυρεοειδισμό. Πήγα και σε δερματολόγο. Ο πρώτος μου είπε ότι έχω έρπητα ζωστήρα. Έκανα τη θεραπεία και τίποτα. Ο δεύτερος μου είπε ότι έχω δερματίτιδα και έκανα θεραπεία με αντισταμινικό, μου πέρασε κάπως αλλά από τότε αν ξύνομαι βγάζω πάλι σπυράκια. Εδώ και ένα χρόνο δεν μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου. Έχω δοκιμάσει όλες τις βαφές (βιολογικές και μη) και κάθε φορά που κάνω το τεστ πίσω από το αφτί, κοκκινίζει και πρήζεται πολύ. Δεν έχω κάνει κάποιο τεστ αλλεργίας και δεν ξέρω τι να κάνω. Είμαι 43 χρονών και αρνούμαι να πιστεύω ότι δεν θα μπορέσω να βάψω τα μαλλιά μου άλλο.

Απάντηση:

Περιγράφετε δυο διαφορετικές καταστάσεις. Η μια, αυτή που ξύνεστε και μετά εμφανίζονται εξανθήματα μοιάζει πολύ με μια φυσική κνίδωση που λέγεται δερμογραφισμός και συχνά συνυπάρχει με ασθένειες του θυρεοειδή (μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ). Πρόκειται για μια υπεραντιδραστικότητα του δέρματος σε μη ειδικά ερεθίσματα.

Όσον αφορά τις βαφές μαλλιών, μπορεί να έχετε κάνει αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα σε κάποιο από τα συστατικά των βαφών (μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ) . Η κατάσταση αυτή προβλέπει πρότερη έκθεση, οπότε είναι εξαιρετικά κοινό να έχετε βάψει πολλές φορές τα μαλλιά σας πριν εμφανιστεί η παραπάνω πάθηση. Οι ουσίες που συνήθως δημιουργούν πρόβλημα μπορεί να είναι κάποια από τις χρωστικές, η παραφενυλδιαμίνη ή το νικέλιο, καθώς και άλλες ουσίες που περιέχονται στις βαφές. Να σημειώσω εδώ, ότι η ονομασία «βιολογική» ή «υποαλλεργική» που πολλές φορές χρησιμοποιείται, αναφέρεται στην ύπαρξη συστατικών με βιολογική προέλευση για το πρώτο ή την απουσία αρωμάτων για το δεύτερο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός τους δεν επαρκεί για να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν θα την ανέχεται το δέρμα σας ή όχι.

Η δοκιμή που κάνετε είναι ένας πολύ καλός αδρός έλεγχος. Αυτό που όμως θα σας δώσει ακριβώς την ουσία στη οποία είστε αλλεργική είναι οι επιδερμικές δοκιμασίες (patch tests). Με τον έλεγχο αυτό, θα εντοπίσετε ακριβώς το αλλεργιογόνο που σας ενοχλεί, και θα μπορέσετε να εντοπίσετε, διαβάζοντας τις ετικέτες και τα συστατικά των βαφών, ποιες ανέχεστε και ποιες όχι. Ακριβώς επειδή υπάρχουν πλέον αρκετοί αλλεργικοί ασθενείς σε διάφορα συστατικά βαφών, θα βρείτε, πιστεύω, εναλλακτική. Είναι όμως για το λόγο αυτό βασικός ο παραπάνω έλεγχος.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4.7/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email