ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν αρκετά χρόνια παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αλλεργία (εκδηλώθηκε με καταρροή μύτη-μάτια, μπούκωμα, φτέρνισμα) μόνο την άνοιξη. Εδώ και 2 χρόνια άρχισα να υποφέρω όλον το χρόνο, μόνο που τα συμπτώματα αυξήθηκαν. Καταρροή μύτη -μάτια, μπούκωμα, φτέρνισμα επίμονο, έντονη φαγούρα στο στόμα και κάποιες φορές ξερόβηχας που διαρκεί ελάχιστα. Έκανα τα δερματικά τεστ σε εισπνεόμενα, δεν έδειξαν κάτι. Έκανα εξετάσεις Rast, επίσης δεν έδειξαν τίποτα. Το αποτέλεσμα; Είμαι συνεχώς με Xozal μέρα παρά μέρα σχεδόν. Υπάρχει περίπτωση να είμαι αλλεργική σε κάποια τρόφιμα (έχει σχέση η φαγούρα στο στόμα; θα το έδειχναν τα Rast;) Πώς να διαπιστώσω αν έχω αλλεργικό άσθμα; (δυσκολεύομαι να πάρω ανάσα αλλά είναι λογικό όταν έχω μπούκωμα και φτερνίζομαι ασταμάτητα). Θεωρείτε σκόπιμο να κάνω τεστ για τροφική αλλεργία; Συγγνώμη για τα αμέτρητα ερωτήματα αλλά δεν ξέρω τί άλλο να κάνω…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα συμπτώματά σας είναι συμβατά με αλλεργική ρινίτιδα που σταδιακά γίνεται πιο επίμονη (τόσο σε ένταση συμπτωμάτων, όσο και σε διάρκεια μέσα στο χρόνο) και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε αλλεργικό άσθμα. Η εμφάνιση συμπτωμάτων από το κατώτερο αναπνευστικό, όπως ο ξερόβηχας, υποδηλώνει μια τέτοια πιθανότητα την οποία πρέπει να διερευνήσετε άμεσα κάνοντας τουλάχιστον σπιρομέτρηση. Δεν το προσδιορίζετε, αλλά αν βελτιώνεστε με το Xozal η αλλεργική αιτιολογία δεν αμφισβητείται. Τότε γιατί τα τεστ είναι αρνητικά; Σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών η αλλεργική φλεγμονή εντοπίζεται αποκλειστικά στη μύτη ή/και τους πνεύμονες σε αυτό που ονομάζουμε τοπική αλλεργική φλεγμονή – σε αυτούς τους ασθενείς τα τεστ είναι αρνητικά. Η επιβεβαίωση έρχεται από άλλες εξετάσεις όπως η εξέταση του ρινικού εκκρίματος για ηωσινόφιλα και κυρίως οι ρινικές προκλήσεις που γίνονται σε αλλεργιολογικά ιατρεία. Αναφορικά τώρα με τα ερωτήματά σας σε σχέση με τα τρόφιμα: ναι, μπορεί να προκληθεί φαγούρα στο στόμα από κάποια τρόφιμα αλλά αυτό δεν ισχύει για την περίπτωσή σας. Δεν μπορούν να αποδωθούν τα αναπνευστικά σας συμπτώματα σε τροφικά αίτια. Όλα αυτά θα σας πρότεινα να τα συζητήσετε με τον αλλεργιολόγο σας. Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

2.5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email