ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν τρεις μήνες έβαλα τρεις κυψέλες με μέλισσες στο βουνό που μου έδωσε ο μελισσοκόμος θείος μου. Έκτοτε με έχουν τσιμπήσει δύο φορές στο χέρι όπου το πρήξιμο είχε φτάσει μέχρι τον αγκώνα και χρειάστηκαν 10 ημέρες για να επανέλθει και μία φορά στο πόδι όπου και πάλι πρήστηκε πολύ. Την τελευταία φορά πήγα στο κέντρο υγείας και μου έκαναν ένεση κορτιζόνης και μου έδωσαν αντισταμινικά χάπια. Έκανα τεστ αίματος και το αποτέλεσμα ήταν θετικό, μεγάλου μάλιστα βαθμού (>100 με όριο < 0.35 kU/L). Υπάρχει πιθανότητα για αλλεργικό σοκ; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Το θέμα που θέτετε είναι πολύ σημαντικό καθώς αποτελεί προβληματισμό πολλών ασθενών που ασχολούνται με τη μελισσοκομία.

Η πιθανότητα να εμφανιστεί αλλεργικό σοκ μετά από νυγμό υμενοπτέρου εντόμου (μέλισσας ή/και σφήκας) εξαρτάται κυρίως από το είδος της αντίδρασης που έχει προϋπάρξει.

Σε περίπτωση που ένα τσίμπημα προκαλέσει αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ η πιθανότητα το επόμενο τσίμπημα να κάνει το ίδιο κυμαίνεται (αδρά και βάσει στατιστικών) στο 40% με 60%. Πρόκειται για ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό που επιβάλει την προληπτική χορήγηση αδρεναλίνης, πλάνου αντιμετώπισης ενδεχόμενης αναφυλαξίας και χορήγηση ανοσοθεραπείας.

Σε περίπτωση που το τσίμπημα προκαλέσει πομφούς (καντήλες) με κνησμό σε όλο το σώμα, ή γενικά σε σημεία απομακρυσμένα του τσιμπήματος, αλλά δεν υπάρχουν συμπτώματα από «εσωτερικά» όργανα (π.χ.δύσπνοια, έμετος, ζάλη κ.ά.), τότε η αντίδραση ονομάζεται γενικευμένη κνίδωση και η πιθανότητα αναφυλαξίας ή σοκ σε επόμενο νυγμό κυμαίνεται από 5% έως και λιγότερο από 1%.

Τέλος, σε περίπτωση που το τσίπημα προκαλέσει τοπική αντίδραση (όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωσή σας), ακόμη κι αν αυτή διαρκέσει ημέρες, ακόμη κι αν έχει μεγάλο (π.χ. >10 εκατοστά) μέγεθος, ονομάζεται μεγάλη τοπική αντίδραση και η πιθανότητα αναφυλαξίας ή σοκ σε νέο νυγμό είναι αμελητέα. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες τοπικές αντιδράσεις ενδέχεται μέχρι και προφυλακτικά να δρουν έναντι ενδεχόμενης αναφυλαξίας στο μέλλον.

Η αντιμετώπιση στην τελευταία περίπτωση γίνεται με κορτιζόνη και αντιισταμινικά (όπως σε εσάς) και δε χρειάζεται να υποβληθείτε σε ανοσοθεραπεία ανεξάρτητα πόσο υψηλές ήταν οι τιμές των αιματολογικών εξετάσεων. Όμως, κατ’εξαίρεση επειδή είστε μελισσοκόμος, ο αλλεργιολόγος σας μπορεί να κρίνει ότι χρειάζεται να σας εκπαιδεύσει και να σας χορηγήσει τα σκευάσματα για το ενδεχόμενο αναφυλακτικής αντίδρασης (σε εσάς ή κάποιον άλλον).

Περισσότερα για όλα αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4.5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email