ΕΡΩΤΗΣΗ: Υποφέρω χρόνια από αλλεργίες. Έχω διαγνωστεί με ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, ενώ παρουσιάζω αλλεργίες και σε τροφές. Κυρίως με πειράζουν κάποιοι μύκητες του αέρα και η μούχλα. Μετά από μια σειρά εξετάσεων και φαρμακευτικών αγωγών δεν είδα αποτελέσματα καθώς υποφέρω από έντονο κνησμό και εκζέματα καθόλη τη διαρκεια του έτους (ιδίως σε περιόδους με πολύ ζέστη και πολύ κρύο). Παίρνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντισταμινικά (Rupafin) και όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παίρνω κορτιζόνη (Medrol). Υπάρχει κάποια εναλλακτική θεραπεία που θα μπορούσα να δοκιμάσω; Πρόσφατα είδα στο φαρμακείο δύο συμπληρώματα διατροφής το πρώτο με οργανικό θειάφι (MSM 1000mg tabs 60s-powder) της Solgar και το δεύτερο Cat’s Claw tabs 1000mg (Uncaria tomentosa) επίσης της Solgar. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσω κάτι τέτοιο; Υπάρχουν άλλα βότανα που ίσως να βοηθούσαν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Από την περιγραφή των συμπτωμάτων σας προκύπτει ότι είστε ο «τυπικός» αλλεργικός ασθενής, ο ασθενής δηλαδή που αρχικά έχει ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) η οποία προδιαθέτει στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών και στη συνέχεια αναπνευστικού τύπου αλλεργιών όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία της αλλεργικής νόσου χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση.

Καταρχάς πρέπει να αναγνωρίσετε τη χρονιότητα της κατάστασης. Η ατοπική δερματίτιδα των ενηλίκων κατά κανόνα είναι χρόνια, με εξάρσεις και υφέσεις και απαιτεί πολύπλευρη προσέγγιση. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια αποφυγής της τριβής του δέρματος ώστε να μη χαλάει ο ευαίσθητος επιδερμιδικός φραγμός. Χρειάζεται καθημερινή εφαρμογή των κατάλληλων για εσάς δερμοκαλλυντικών προϊόντων (αφρόλουτρο, ενυδατική κρέμα κ.ά.) ώστε να αποκατασταθεί η μειωμένη ενυδάτωση. Χρειάζεται, τέλος, εφαρμογή θεραπευτικών κρεμών (βασικά κορτιζονούχων) όταν, αναπόφευκτα κάποιες φορές, ο έλεγχος χάνεται (τυπικά το χειμώνα ή με τις εναλλαγες της θερμοκρασίας).

Η αντιμετώπιση των αναπνευστικών σας προβλημάτων απαιτεί διαφορετική αγωγή. Από ότι μας λέτε, και εφόσον έχετε κάνει τον ειδικό αλλεργιολογικό έλεγχο, σας ενοχλεί η αλτερνάρια (ο «μύκητας της υγρασίας» ή «μούχλα»). Η αλτερνάρια είναι χρόνιο αλλεργιογόνο, βρίσκεται στο περιβάλλον, τόσο εξω- όσο και ενδο-οικιακά, ανεξαρτήτως ουσιαστικά εποχής και γι’αυτό προκαλεί ολοετή συμπτώματα. Έχει δε τη δυνατότητα να προκαλέσει άσθμα. Η αγωγή επομένως πρέπει να είναι χρόνια και περιλαμβάνει: κατάλληλα αντιισταμινικά και ιδίως ενδορρινικά spray κορτιζόνης. Το μπούκωμα που έχετε δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αντιισταμινικά! Επίσης, αν παρά τη ρινιτιδική αγωγή, επιμένουν ασθματικά συμπτώματα χρειάζεται αγωγή για αυτά κυρίως με εισπνεόμενα κορτικοειδή. Το ότι καταφεύγετε συχνά σε κορτιζόνη από το στόμα σημαίνει ότι δεν γίνεται σωστή αγωγή!

Η μόνη οριστική λύση που έχετε στη διάθεσή σας είναι το ενδεχόμενο ανοσοθεραπείας. Η καταλληλότητά σας, ή μη, για ανοσοθεραπεία θα εκτιμηθεί από τον αλλεργιολόγο σας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ευαισθητοποιήσεις που έχετε στον αλλεργιολογικό έλεγχο.

Τα συμπληρώματα διατροφής που αναφέρετε δε θεωρώ ότι μπορεί να σας βλάψουν, αλλά δε βλέπω και την πιθανότητα να σας βοηθήσουν ουσιαστικά.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

4.2/5 - (5 votes)
Print Friendly, PDF & Email