ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν από 6 μήνες μετά από μια ιογενή λοίμωξη παρουσίασα για καιρό συνάχι το όποιο δεν έφευγε. Κάνοντας ενδοσκόπηση ρινός βρεθήκαν δυο πολυποδακια και πήρα nasonex για δυο μήνες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας άρχισα να έχω βράσιμο στο στήθος και ένα ξηρό βήχα. Πήγα σε αλλεργιολόγο και έκανα τις ενδοδερμικές δοκιμασίες όπου βρέθηκε μια μικρή αλλεργία στη μούχλα. Πήρα βρογχοδιασταλτικά και ένα βλεννολυτικό αλλά ένιωσα χειρότερα και μου βγήκε μετά από λίγες μέρες μια αγχώδης διαταραχή. Έκανα βελονισμό και μετά από δυο μήνες πέρασε αλλά τώρα νιώθω ξανά μπούκωμα στη μύτη και άρχισε το βράσιμο στο στήθος με αποτέλεσμα το βραδύ να ξυπνάω ακούγοντας την αναπνοή μου . Ο παθολόγος μου είπε ότι τα αλλεργικά τεστ δεν δείχνουν πάντα και το αλλεργιογόνο μπορεί να είναι άγνωστο. Τότε αναρωτιέμαι γιατί να γίνονται; Είμαι 41 χρονών και δεν είχα παρουσιάσει αλλεργία ποτέ μέχρι τωρα. Να επιδείνωσε την κατάσταση η έλλειψη θέρμανσης δυο χρονιές μέχρι τώρα και η παλαιότητα του σπιτιού για την υγρασία; Αν όντως δεν ξέρω τον παράγοντα θα έχω συνεχώς προβλήματα; Αυτή η αντίδραση υπάρχει περίπτωση να οφείλεται αποκλειστικά στο άγχος; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι μύκητες (δηλαδή οι μούχλες όπως γράφετε) πολύ συχνά προκαλούν συμπτώματα σαν αυτά που μας περιγράφετε ακόμα και με μικρές τιμές, ενώ σε κάποιους ασθενείς μπορεί να κάνουν και πολύ σοβαρότερες ασθένειες όπως είναι για παράδειγμα η αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση ή η αλλεργική μυκητιασική παραρρινοκολπίτιδα.

Η κατάστασή σας δηλαδή αλλεργική ρινίτιδα, ρινικοί πολύποδες και άσθμα απαιτεί συνεχή θεραπεία που διορθώνεται στο χρόνο. Καμία από τις τρεις δεν θα φύγει μόνη της, οπότε χρειάζεστε συστηματική παρακολούθηση από ειδικούς κάθε 2 – 3 μήνες για να διαπιστώνεται ο έλεγχος των συμπτωμάτων και να διορθώνεται η θεραπευτική σας αγωγή. Επαναλαμβάνω όμως ότι η θεραπεία είναι μακροχρόνια.

Ο παθολόγος σας έχει δίκιο ότι μπορεί να είστε αλλεργική σε κάτι που δεν βρήκαμε, αν και είναι πολύ μικρή η πιθανότητα αυτή, καθώς οι δερματικές δοκιμασίες είναι εξαιρετικά αξιόπιστες. Πρέπει όμως εδώ να τονίσουμε ότι οι μύκητες φτάνουν και περισσεύουν για όσα περιγράφετε, χωρίς να χρειάζεται άλλο αλλεργιογόνο.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί τώρα σας εμφανίστηκε η αλλεργία, συμβαίνει όμως και σε ασθενείς πολύ μεγαλύτερους. Το ότι είστε αγχώδης επιβαρύνει την κατάστασή σας και αυτό μας το επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερες μελέτες.  Είναι λοιπόν καλό να βρείτε τρόπο να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την επαφή με το αλλεργιογόνο. Δεν είναι εύκολο ούτε σπίτι να αλλάξετε, ούτε τρόπο θέρμανσης. Πρέπει όμως να βρείτε μια μέθοδο αφύγρανσης και σίγουρα να καθαριστούν καλά όποιες κηλίδες μούχλας έχετε στο σπίτι. Ειδικά όσον αφορά τους μύκητες, η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι θεαματική μετά από συστηματικό καθαρισμό και μείωση του αλλεργιόνου.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email