ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπευτική προσέγγιση των αλλεργικών νόσων είναι πολύπλευρη. Πρωτίστως αυτό που χρειάζεται είναι η αποφυγή του αλλεργιογονικού παράγοντα. Αν ο ασθενής δεν εκτίθεται σε αυτόν τότε δεν πρόκειται να αναπτύξει οποιαδήποτε συμπτωματολογία.

Δυστυχώς όμως αυτό είναι σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτο. Η έκθεση σε ορισμένα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας είναι αναπόφευκτη – χρειάζεται πολλές φορές μετακόμιση που, και αυτή ακόμα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή. Επομένως ο ασθενής χρειάζεται να λαμβάνει συμπτωματική αγωγή, φάρμακα δηλαδή που περιορίζουν τα συμπτώματα της αλλεργίας (είτε αυτά είναι από τη μύτη και τα μάτια, είτε από τους πνεύμονες).

Η αγωγή αυτής της μορφής είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, όταν γίνεται σωστά, όμως δεν έχει οποιαδήποτε συνέπεια στο αλλεργικό υπόστρωμα του ασθενούς: την επόμενη φορά που αυτός θα εκτεθεί στο αλλεργιογόνο που τον ενοχλεί, θα αναπτύξει και πάλι συμπτώματα και θα ξαναχρειαστεί αγωγή. Το πιο σημαντικό επομένως που μπορεί να γίνει για έναν αλλεργικό ασθενή είναι να θεραπευθεί από τις αλλεργίες του μια και καλή.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ανοσοθεραπεία που είναι αιτιολογική αντιμετώπιση των αλλεργιών. Η ανοσοθεραπεία αντιμετωπίζει τις αλλεργίες στη βάση τους τροποποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς με τέτοιο τρόπο ώστε την επόμενη φορά που θα εκτεθεί στο αλλεργιογόνο δε θα του προκληθεί οποιαδήποτε συμπτωματολογία.

Όλες αυτές οι προσεγγίσεις καθώς και μερικές ακόμα αναλύονται στις επόμενες παραγράφους,

Για την αποφυγή των αλλεργιογόνων μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες εδώ

Για τη φαρμακευτική θεραπεία διαβάστε αναλυτικά εδώ

Για την ανοσοθεραπεία διαβάστε εδώ

Για τη θεραπεία της αναφυλαξίας διαβάστε εδώ 

 

3/5 - (31 votes)
Print Friendly, PDF & Email