Καλησπέρα! Στο παρελθόν είχα πάθει 3 φορές αλλεργικό σοκ αφού προηγουμένως είχα φάει πίτσα και μετά, σε σύντομο χρονικό διάστημα (μισής με μιας ώρας) είχα ασκηθεί, συγκεκριμένα είχα τρέξει και είχα παίξει ποδόσφαιρο. Αν και είχα επισκεφτεί αλλεργιολόγο και μου είχε πει ότι αυτός ο συνδυασμός της ζύμης της πίτσας με την άμεση γυμναστική έχει ως επακόλουθο να εμφανίζω συμπτώματα αλλεργίας (πρησμένα μάτια, φτέρνισμα, μικρή δύσπνοια), πρόσφατα το ξαναέπαθα αφού είχα φάει τοστ όμως μετά γυμνάστηκα σε διάστημα μιας ώρας. Ποια πιστεύετε ότι είναι η αιτία της αλλεργίας; Δε νομίζω να είναι κάποιο από τα συστατικά της πίτσας όπως ντομάτα, τυρί ή αλλαντικό γιατί δεν με έχουν πειράξει ποτέ. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Από το ιστορικό σας είναι πιθανό να πάσχετε από μια “ιδιαίτερη” μορφή αλλεργίας που ονομάζεται τροφοεξαρτώμενη αναφυλαξία από άσκηση. Πρόκειται για την εμφάνιση αναφυλαξίας κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης μόνο σε περίπτωση που έχει προηγηθεί κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου κάποιες ώρες πριν από την άσκηση. Η άσκηση από μόνη της ή η κατανάλωση της “ένοχης” τροφής χωρίς άσκηση δεν προκαλούν συμπτώματα αναφυλαξίας.
Τα συχνότερα τρόφιμα που προκαλούν αναφυλαξία από άσκηση είναι τα σιτηρά, τα οστρακοειδή, η ντομάτα, τα φιστίκια και το καλαμπόκι. Ωστόσο ένα μεγάλο εύρος τροφών έχουν κατηγορηθεί για τροφοεξαρτώμενη αναφυλαξία από άσκηση όπως το λάχανο, το γάλα, φρούτα, σόγια, μπιζέλια, ρύζι και διάφορα είδη κρέατος.
Η έκλυση των συμπτωμάτων δεν είναι σταθερή σε ό,τι αφορά την ποσότητα της τροφής ή την ένταση της σωματικής άσκησης. Επίσης υπάρχουν διάφοροι συμπαράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν με μεγαλύτερη ευκολία αναφυλαξία όταν συνυπάρχουν όπως η λήψη ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοόλ, ορμονικές αλλαγές, λοίμωξη, ακόμα και η θερμοκρασία της τροφής ή η υγρασία της ατμόσφαιρας.
Στην περίπτωσή σας το πιθανότερο τρόφιμο στο οποίο οφείλονται τα συμπτώματά σας είναι τα σιτηρά. Υπάρχουν εξειδικευμένες αλλεργιολογικές εξετάσεις αίματος που μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση.
Σε περίπτωση που διαγνωσθεί αλλεργία στα σιτηρά θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 12 ώρες πριν την άσκηση. Μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους διερεύνησης Θα σας συμβούλευα να αθλήστε πάντα με άδειο στομάχι(το λιγότερο δύο ώρες πριν την άσκηση), να σταματάτε την άθληση αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και να έχετε πάντα μαζί σας την αυτοενιέμενη αδρεναλίνη.

Με εκτίμηση
Από την ομάδα του allergikos.gr

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email