Καλησπέρα, είμαι σχεδόν 18 χρόνων, ποτέ μου δεν είχα αλλεργίες και τα τελευταία 2.5 χρόνια έχω παρουσιάσει αλλεργική ρινίτιδα (έτσι μου είπε ο παθολόγος). Η μύτη μου είναι γεμάτη συνεχώς, ο γιατρός μου έδωσε αντιιστανιμινικά και από τότε παίρνω από μόνος μου. Πίνω ένα μήνα, σταματώ ένα μήνα και ξανά. Τώρα τελευταία είναι σαν να χειροτέρεψε δηλαδή δεν σταματά να τρέχει με τα αντισταμινικά. Επίσης η αλλεργία είναι ολοετής. Μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή για το τι να κάνω ή σε τι έχω αλλεργία;

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Πράγματι από την περιγραφή των συμπτωμάτων σας (μπούκωμα, καταρροή, ανταπόκριση στα αντιισταμινικά), φαίνεται να πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα. Τα συμπτώματά σας είναι ολοετή, οπότε είστε μάλλον αλλεργικός σε κάποιο ολοετές αεροαλλεργιογόνο, όπως τα ακάρεα τς οικιακής σκόνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είστε παράλληλα αλλεργικός και σε κάποια εποχικά αλλεργιογόνα όπως οι γύρεις της άνοιξης. Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενή και την αντικειμενική εξέταση. Θα σας συμβούλευα λοιπόν να επισκεφτείτε αλλεργιολόγο, ο οποίος παράλληλα θα εκτελέσει και τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) που δίνουν αποτέλεσμα σε 15-20 λεπτά και δείχνουν σε ποια αλλεργιογόνα είστε ευαισθητοποιημένος. Επιπλέον πιθανώς να σας ζητήσει και αιματολογικές εξετάσεις για την μέτρηση ολικής ανοσοσφαιρίνης E και ειδικών ανοσοσφαιρινών Ε για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός, καθώς ο εντοπισμός του υπευθύνου αλλεργιογόνου επιτρέπει να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες αποφυγής αλλά και να οριστεί η διάρκεια της θεραπείας. Είναι επίσης βασικός για να γίνει η αιτιολογική θεραπεία δηλαδή η ανοσοθεραπεία. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.

Από την ομάδα του allergikos.gr

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4.5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email