ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ (μέρος 2ο): Χρήσιμες συμβουλές για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε τσιμπηθεί από κουνούπια και γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό είναι αυτό.; Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τοπικές αντιδράσεις με έντονη φαγούρα  αλλά σπάνια μπορεί να προκληθούν σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι με τα κουνούπια μεταφέρονται νόσοι όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του δυτικού Νείλου, η εγκεφαλίτιδα και η ελονοσία .

Τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που τρέφονται από τους ανθρώπους. Εισάγουν μικροσκοπικά ρύγχη μέσα σε ένα μικρό αιμοφόρο αγγείο. Στη συνέχεια εγχύουν , σάλιο που περιέχει χημικές ουσίες για την πρόληψη της πήξης του αίματος, και, τέλος, ρουφούν το αίμα. mosqito bite.jpg
Τα «δαγκώματα» που θεωρούνται ικανά να προκαλέσουν πρήξιμο απαιτούν επαφή τουλάχιστον έξι δευτερολέπτων. Οι χημικές ουσίες στο σάλιο του κουνουπιού είναι υπεύθυνες για το πρήξιμο και τη φαγούρα που προκαλούν. Οι ουσίες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα και μπορεί να προκαλέσουν μια ανοσολογική απάντηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ή καθυστερημένη αντίδραση.

mosqito3

Κλινική εικόνα

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν τοπικές δερματικές βλάβες με ερυθρότητα, πρήξιμο και φαγούρα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι άνθρωποι που αντιδρούν με πολύ έντονες μεγάλες τοπικές πρησμένες βλάβες που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης ή και ολόκληρου του μέλους!
Μερικές φορές μεγάλες τοπικές αντιδράσεις συνοδεύονται από ελαφρό πυρετό. Συνυπάρχουν φυσαλίδες και εξίδρωμα τα οποία και μπορεί να διαγνωστούν (λανθασμένα) ως κυτταρίτιδα. Πρόκειται για το λεγόμενο Skeeter syndrome το οποίο προκαλείται από ανοσολογική αντίδραση εναντίων πολυπετιδίων που περιέχονται στο σάλιο των κουνουπιών.

Σύνδρομο skeeter

Σύνδρομο skeeter

σύνδρομο Skeeter

Σύνδρομο Skeeter

Οι αναφορές περιπτώσεων αναφυλαξίας σε τσιμπήματα κουνουπιών είναι ελάχιστες.

Εάν έχετε παρουσιάσει τέτοιου είδους αντίδραση απαιτείται άμεσα η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμη ανοσοθεραπεία για την αλλεργία στα κουνούπια (Σε αντίθεση με την αλλεργία σε μέλισσες-σφήκες).

Ιός του Δυτικού Νείλου

Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για τον ιο του δυτικού Νείλου που ευθλυνεται για το θάνατο αρκετών συμπατριωτών μας. Στις 29 Αυγούστου 2018 το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει ότι έχουμε 16 νεκρούς από τον  ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ υπάρχουν 133 καταγεγραμμένα κρούσματα. Σύμφωνα με τις αναφορές του ΚΕΕΛΠΝΟ “το 2018 η διασπορά του ιού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία”.Η βασική αιτία είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού.

Πρόκειται για νόσημα που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ)(West Nile virus, WNV) και μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών. Συγκεκριμένα από μολυσμένο κουνούπι συνήθως του γένους Culex δηλαδή το κοινό κουνούπι. Σε κάποια άτομα μπορεί να προκαλέσει πυρετό ή και εικόνα μηνιγγίτιδας (φλεγμονή των μεμβρανών του εγκεφάλου και Νωτιαίου μυελού) ή εγκεφαλίτιδας (φλεγμονή του εγκεφάλου). Ονομάσθηκε ιός του Δυτικού Νείλου, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, το 1937.

Κύκλος μετάδοσης ιού του δυτικού Νείλου

Ο ΙΔΝ δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Επίσης δεν μεταδίδεται από νοσηλευόμενους ασθενείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Κλινική εικόνα:  

Συνήθως  απιτούνται 2-14 μέρες από το τσίμπημα μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

To 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα (ασυμπτωματικά).

Το 20% αυτών που μολύνονται, μπορεί να εκδηλώσουν ήπια μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως εμετούς,διάρροιες, ανορεξία, πόνο στην κοιλιά, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της, συνήθως σε 3-10 ημέρες

Περίπου 1 στα 150 άτομα (λιγότερο από1%), που έχουν μολυνθεί με ΙΔΝ, θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο που προσβάλλειτο κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή οξεία χαλαρά παράλυση). Τα συμπτώματα είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης (απάθεια, λήθαργο, σύγχιση ή κώμα), νευρολογική συμπτωματολογία (αστάθεια, διαταραχές βάδισης, τρόμο, σπασμούς, παραλύσεις, διαταραχές όρασης). Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και οι νευρολογικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι μόνιμες.

Ο ιός προσβάλει όλες τις ηλικίες αλλά άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών καθώς επίσης άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. ανοσοκατασταλμένοι, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί, με καρδιαγγειακά προβλήματα κλπ) είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, όταν μολυνθούν.

Δεν υπάρχει ειδικξή θεραπεία, ούτε εμβόλιο

 

Αποφυγή

Τα κουνούπια έλκονται από τις οσμές του ιδρώτα, από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται κατά τη διάρκεια της αναπνοής και από τη θερμότητα του σώματος. Η καλύτερη συμβουλή είναι να μείνετε μακριά από το θερμές, ελώδεις περιοχές όπου τα κουνούπια αναπαράγονται σε μεγάλο βαθμού? διατηρείτε το σώμα σας καλυμμένο όσο είναι δυνατόν και να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά.

Αντιμετώπιση:

Για την ανακούφιση από τον κνησμό ενός τσιμπήματος, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πάστα από τρεις κουταλιές. μαγειρική σόδα και ένα κουταλάκι νερό.  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εμπορικές lotion που περιέχουν Calamine λοσιόν. Θα μπορούσατε επίσης να τρίψετε το δέρμα με ένα δισκίο ασπιρίνης!

Εάν έχετε μια μεγάλη τοπική αντίδραση, δοκιμάστε τη λήψη ένος αντιισταμινικού. Υπάρχουν μελέτες που  έχουν δείξει ότι η αντιισταμινικά είναι αποτελεσματικά για τις μεγάλες τοπικές αντιδράσεις αλλά και για την πρόληψη αντιδράσεων

Εάν έχετε μια αναφυλακτική αντίδραση ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και στη συνέχεια επισκεφτείτε αλλεργιολόγο

4.3/5 - (11 votes)
Print Friendly, PDF & Email