Κι όμως! Τα ηωσινόφιλα μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια!

Ερευνητές από την Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Βιρτζίνια εντόπισαν κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος  που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μας από τη δυνητικά θανατηφόρο λοίμωξη από Clostridium difficile λοίμωξη. Απροσδόκητα, αυτά τα κύτταρα είναι τα ηωσινόφιλα που είναι γνωστά για τον επιβλαβή ρόλο τους στις αλλεργίες και στο άσθμα. Στην περίπτωση όμως μιας λοίμωξης από  C. difficile, θα μπορούσαν να είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Με αυτή την ανακάλυψη, απαντήθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά τη λοίμωξη από C. Difficile που είναι γνωστή και ως ψευδομεμβρανώδης εντεροκολίτιδα. Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός που η χρήση ορισμένων αντιβιοτικών οδηγεί στη λοίμωξη αυτή και προσδιορίστηκε ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης της θανατηφόρας αυτής κατάστασης.  .

Ο ρόλος των Αντιβιοτικών

Η χρήση αντιβιοτικών είναι η συχνότερη αιτία της λοίμωξης αυτής η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα. Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους με αυτή η μόλυνση πεθαίνει στη. Πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή των αντιβιοτικών, αλλά όταν συμβαίνει, είναι πολύ σοβαρή.

Από το μισό εκατομμύριο των ασθενών με C. Difficile στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 30.000 πεθαίνουν μέσα σε 30 ημέρες από τη μόλυνση,.Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ έχει ταξινομήσει το βακτήριο αυτό  ως «επείγουσα απειλή», σημειώνοντας την εμφάνιση ενός νέου στελέχους  τα τελευταία χρόνια που έχει κάνει τη λοίμωξη, περισσότερο θανατηφόρα.

Clostridium difficile

Πρόκειται για βακτήριο που προκαλεί βαριά ψευδομεμβρανώδη εντεροκολίτιδα ιδίως σε νοσηλευόμενους ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά. Στη μελέτη αυτή δείχθηκε ότι τα ότι τα βακτήρια του εντέρου διεγείρουν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης (ιντερλευκίνης) που ονομάζεται IL-25 και η οποία στρατολογεί στην περιοχή του εντέρου ηωσινόφιλα. Με τον τρόπο αυτό η IL- 25, το προϊόν της «καλών» βακτηριδίων , προστατεύει  τον εντερικό βλεννογόνο από παθογόνα. Η λήψη αντιβιοτικών όμως μπορεί διαταράξει το φυσικό μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου, καθιστώντας το ευάλωτο σε C. diff και σε άλλες λοιμώξεις.

Clostridium difficile

Clostridium difficile

 

Περιέργως, οι ερευνητές βρήκαν ένα σημαντικό και απροσδόκητο ρόλο που παίζουν τα ηωσινόφιλα. Αυτά τα κύτταρα που είναι γνωστά για το ρόλο τους στην πρόκληση αλλεργιών και άσθματος μπορεί να είναι σωτήρια στη μάχη κατά των C. Diff. Τα θανατηφόρα  στελέχη  της του C. diff σκοτώνουν τα ηωσινόφιλα, διαλύοντας αυτή τη φυσική άμυνα και παραβιάζουν την ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου.

Μια σειρά πειραμάτων απέδειξε ότι η καταστροφή των ηωσινοφίλων , είτε γενετικά, είτε μέσω μονοκλονικών αντισωμάτων οδηγεί σε απώλεια της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης  ότι η ανάπτυξη νέων προβιοτικών  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μάχη εναντίον ι C. difficile. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε προβιοτικά ειδικά σχεδιασμένα ώστε να παράγουν  IL-25 και να διατηρούν ακέραια τα ηωσινόφιλα του εντέρου, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα.

cl difficile 3.jpg

Συσχέτιση της εντερικής χλωρίδας, των ηωσινοφίλων και της λοίμωξης με Clostridium difficile

 

 

Journal Reference:

Erica L. Buonomo, Carrie A. Cowardin, Madeline G. Wilson, Mahmoud M. Saleh, Patcharin Pramoonjago, William A. Petri. Microbiota-Regulated IL-25 Increases Eosinophil Number to Provide Protection during Clostridium difficile Infection. Cell Reports, 2016; DOI: 10.1016/j.celrep.2016.06.007

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email