Οι ρινικές πλύσεις βελτιώνουν τα συμπτώματα του άσθματος

Είναι γνωστό ότι οι ρινικές πλύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργική ρινίτιδας αλλά και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος. Πράγματι, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που πάσχουν από σοβαρό άσθμα, πάσχουν και από αλλεργική ρινίτιδα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να είναι αιτία αποτυχίας του ελέγχου του άσθματος. Παρ’ ολ’ αυτά, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Σοβαρού Άσθματος του Μπέρμιγχαμ (Heartlands Hospital, Heart of England NHS Foundation Trust), πολύ συχνά η θεραπεία της ρινίτιδας παραμελείται.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο χειμερινό συνέδριο της British Thoracic Society. Στη μελέτη συμμετείχαν 30 ασθενείς με σοβαρό άσθμα και ρινοκολπίτιδα οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη χρήση ενός απλού κιτ για ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, 1-2 φορές την ημέρα. Τα συμπτώματά τους αξιολογήθηκαν πριν την έναρξη της θεραπείας και τρεις μήνες αργότερα. Η αποτελεσματικότητα των ρινικών πλύσεων αξιολογήθηκε με διάφορους τρόπους. Μετά από τρεις μήνες:

  • Σχεδόν 9 στους 10 (88%) ανέφεραν βελτίωση των ρινικών συμπτωμάτων.
  • Πάνω από 6 στους 10 (62%) ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων στους βρόγχους.
  • Σχεδόν 7 στους 10 (69%) εμφάνισαν κλινικά μετρήσιμη, σημαντική μείωση στα ρινικά συμπτώματα.
  • Πάνω από 8 στους 10 (83%) εμφάνισαν κλινικά σημαντική βελτίωση στη βαθμολογία των ειδικών ερωτηματολογίων για τον έλεγχο του άσθματος.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι ρινικές πλύσεις μπορούν ασφαλώς να βοηθήσουν στη μείωση των ρινικών συμπτώματα και επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα του άσθματος. Τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρό άσθμα υποφέρουν από ρινίτιδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρινική συμφόρηση αναγκάζοντας τους ασθενείς να αναπνέουν από το στόμα το οποίο εκθέτει τους αεραγωγούς στον κρύο ξηρό αέρα χειροτερεύοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα του άσθματος. Συχνά οι ασθενείς, μετά από την πρώτη κιόλας ρινική πλύση αισθάνονται λιγότερη συμφόρηση, μπορούν να αναπνέουν ευκολότερα και να έχουν μια βελτιωμένη αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Πρόκειται για μια φθηνή και εύκολη στη χρήση θεραπεία η οποία μπορεί να παρέχει άμεση ανακούφιση από ορισμένα ρινικά συμπτώματα αλλά και να παρέχει το πρόσθετο πλεονέκτημα στους ασθενείς με άσθμα να αισθάνονται ότι μπορούν να αναπνέουν πιο εύκολα.

5/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email