Ο μητρικός θηλασμός εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το μητρικό γάλα παρέχει ανοσολογική προστασία έναντι ορισμένων μολυσματικών παραγόντων μέσω της μεταφοράς των αντισωμάτων, μία διαδικασία που αναφέρεται ως “παθητική ανοσία.”

Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνιας τώρα δείχνει, χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικού, ότι το μητρικό γάλα συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού με μια διαφορετική διαδικασία που η ομάδα αποκαλεί «μητρική εκπαιδευτική ανοσία.”

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, όχι μόνο έτοιμα αντισώματα, αλλά ειδικά μητρικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο γάλα διασχίζουν το τοίχωμα του εντέρου του μωρού και εισέρχονται σε ένα ανοσοποιητικό όργανο του μωρού που ονομάζεται θύμος αδένας. Όταν πλέον φτάσουν εκεί, θα «εκπαιδεύσουν» την ανάπτυξη των κυττάρων του μωρού έτσι ώστε να είναι έτοιμα να επιτεθούν τα ίδια σε μολυσματικούς οργανισμούς στους οποίους έχει εκτεθεί η μητέρα. “Είναι ένας τρόπος για τις μητέρες να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες στο ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών τους», όπως δήλωσε ο Ameae Walker, καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στο UC Riverside School of Medicine, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Είναι σαν η μητέρα να λέει στο μωρό της,« κοίτα τι έχω δει στο περιβάλλον που θα πρέπει να είσαι έτοιμος να καταπολεμήσεις !».

Η έρευνα, έχει σημαντικές συνέπειες για τον εμβολιασμό των νεογέννητων μωρών. Πράγματι πολλά εμβόλια είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά όταν χορηγηθούν σε πολύ μικρά μωρά. Ένας από τους μολυσματικούς παράγοντες που μελέτησε η ερευνητική ομάδα ήταν ο οργανισμός που προκαλεί τη φυματίωση (TB) – νόσημα που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου και επιδεινώνεται λόγω της ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών στα αντιβιοτικά. Σε γενικές γραμμές, τα μωρά που έχουν εμβολιαστεί άμεσα κατά της φυματίωσης δεν έχουν μια πολύ καλή απάντηση: ενώ ο εμβολιασμός προλαμβάνει ορισμένες από τις χειρότερες επιπλοκές, δεν εμποδίζει τις αναπνευστικές επιπλοκές της νόσου.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανοσία κατά της φυματίωσης είναι πολύ πιο αποτελεσματική εάν έχει αποκτηθεί μέσω του μητρικού θηλασμού από ό, τι μέσω του άμεσου εμβολιασμού του μωρού. Φυσικά, θα πρέπει να διεξάχθούν κλινικές δοκιμές για να ελεγχθεί αν αυτό συμβαίνει και στον άνθρωπο. Αν επιβεβαιωθούν τα θετικά αυτά αποτελέσματα και στον άνθρωπο, θα μπορούσαμε εμβολιάζοντας τη μητέρα λίγο πριν μείνει έγκυος να ενισχύσουμε την ανοσία του βρέφους στη φυματίωση χωρίς να χρειαστεί να εμβολιάσουμε το ίδιο το βρέφος.

Πηγή: The Journal of Immunology (2016). DOI: 10.4049/jimmunol.1502483

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email