ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK: ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ SHOCK?

Όπως εξηγήσαμε το αλλεργικό σοκ (shock) αποτελεί την ακραία και απειλητική για τη ζωή εκδοχή της αναφυλακτικής αντίδρασης. Η αναφυλακτική αντίδραση απαιτεί την εκδήλωση συμπτωμάτων από τουλάχιστον 2 όργανα (συστήματα) του σώματος (δέρμα, πεπτικό, αναπνευστικό και κυκλοφορικό). Συνεπώς οποιαδήποτε αλλεργία δεν έχει συμπτώματα από 2 όργανα δεν είναι αναφυλακτική αντίδραση, συνεπώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ.

Μια κλασσική παρεξήγηση είναι ότι οι ασθενείς διευρύνουν την έννοια του αλλεργικού σοκ και χρησιμοποιούν αυτό τον όρο για να περιγράψουν ακόμη και την πιο απλή αλλεργία. Το πιο συχνό παράδειγμα είναι μια αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται ως urticaria 3οξεία κνίδωση («πετάλες» ή «καντήλες» στο δέρμα), που είναι πρακτικά η συχνότερη μορφή εμφάνισης μιας αλλεργίας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι 9 στους 10 ασθενείς θα χρησιμοποιήσουν τον όρο αλλεργικό σοκ για να περιγράψουν την αντίδρασή τους. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος. Η απλή κνίδωση, δηλαδή μια αλλεργία που προσβάλλει μόνο ένα όργανο (το δέρμα), δεν είναι ούτε καν αναφυλακτική αντίδραση, πόσο δε μάλλον σοκ.

Συνεπώς, ο όρος σοκ πρέπει να χρησιμοποιείται για την πολύ ακραία και σοβαρή μορφή αναφυλακτικής αντίδρασης (θυμηθείτε: τουλάχιστον 2 όργανα) κατά την οποία υπάρχει πτώση στην πίεση του αίματος και συμπτώματα όπως ζάλη και λιποθυμία.

3.6/5 - (8 votes)
Print Friendly, PDF & Email