ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια. Στόχος της αντιμετώπισής του λοιπόν είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά κυρίως ο έλεγχος της φλεγμονής που προκαλεί τα συμπτώματα αυτά, είτε με φαρμακευτική θεραπεία, είτε με αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, είτε ακόμα με αιτιολογική θεραπεία.

Καταρχήν χρειάζεται σωστή διάγνωση και συστηματική παρακολούθηση από τον ειδικό, με αξιολόγηση της αναπνευστικής λειτουργίας στο ιατρείο, και εφόσον κριθεί χρήσιμο και στο σπίτι, όπου ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιεί το ροόμετρο, μετρώντας και καταγράφοντας την μέγιστη εκπνευστική ροή του (PEF). Το εργαλείο αυτό είναι ένας αδρός και εύκολος τρόπος καταγραφής της αναπνευστικής λειτουργία,, ενώ συχνά είναι ο μόνος τρόπος στα παιδιά αφού σαν εξέταση είναι σαφώς πιο εύκολη από τη σπιρομέτρηση, και μπορεί να εκτελεστεί και από παιδιά 4 ετών και πάνω. Άλλα εργαλεία αξιολόγησης είναι διάφορα ερωτηματολόγια όπως το Asthma Control Test, που αξιολογούν το επίπεδο ελέγχου των συμπτωμάτων.

Όσον αφορά τη φαρμακοθεραπεία, υπάρχουν τα βρογχοδιασταλτικά βραχείας ή μακράς δράσης, τα οποία «ανοίγουν» τους βρόγχους και προσφέρουν ανακούφιση. Ειδικά σε ότι αφορά τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης, αυτά είναι φάρμακα που ο ασθματικός ασθενής πρέπει να έχει πάντα μαζί του. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή να μην γίνεται κατάχρηση των φαρμάκων αυτών, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσουν να λειτουργούν («να εθιστεί» κατά κάποιο τρόπο ο οργανισμός). Τα βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσης σε συσκευές χορήγησης που συνδυάζουν και ένα εισπνεόμενο στεροειδές, χρησιμοποιούνται για τις πιο επίμονες μορφές άσθματος, έχοντας στην μορφή αυτή ασφάλεια και συνεργική δράση.

Τα εισπνεόμενα στεροειδή είναι τα φάρμακα που ελέγχουν την φλεγμονή. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα, αλλά συντηρούν και αποτρέπουν την  επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Κάτω από ιατρική επίβλεψη, είναι ιδιαιτέρα ασφαλή ακόμα και η μακροχρόνια χρήση τους παρά τους φόβους πολλών.

Η αποφυγή του υπεύθυνου ή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, όταν αυτά εντοπιστούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων μασκών για τις γύρες, αλλά και σχολαστική καθαριότητα των εσωτερικών χώρων, για τους μύκητες και τα ακάρεα, χωρίς να επιτυγχάνεται πάντα η πλήρης απομάκρυνσή τους.

Πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο των συμπτωμάτων, είναι η σωστή θεραπεία συνυπαρχόντων νοσημάτων, ειδικά της αλλεργικής ρινίτιδας. Η συχνή συνύπαρξη των δύο αυτών νοσημάτων αλλά και πολλές μελέτες που μας μιλούν για κοινή παθογένεση, ώθησαν την επιστημονική κοινότητα να τις χαρακτηρίσει ως «νόσο ενιαίων αεραγωγών» ή «ενιαία νόσο αεραγωγών» (united airway disease). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να συν-θεραπεύονται, ώστε να υπάρχει καλός έλεγχος ειδικά του άσθματος, είτε με φαρμακοθεραπεία, είτε με την ανοσοθεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική αιτιολογική θεραπεία των αλλεργιών, άρα και του άσθματος που προκαλείται από συγκεκριμένα αλλεργιογόνα  και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί, εφόσον το άσθμα ελέγχεται.

Για το σοβαρό αλλεργικό άσθμα, που δεν ανταποκρίνεται καλά στη συνηθισμένη αγωγή, νεώτερες φαρμακευτικές επιλογές έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια. Μονοκλωνικά αντισώματα που δεσμεύουν τα αλλεργικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός, έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Η ομαλιζουμάμπη χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των  ασθενών με βαρύ άσθμα.

3.7/5 - (30 votes)
Print Friendly, PDF & Email