ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Οι ασθενείς με άσθμα παρουσιάζουν συχνά:

* Βήχα. Είναι συνήθως ξηρός αλλά όχι πάντα, ερεθιστικός και συνεχής. Εμφανίζεται ή/και χειροτερεύει συχνά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, καθώς και με την άσκηση ή τις καθημερινές δραστηριότητες.

* Συριγμό. Είναι ένας οξύς ήχος σφυρίγματος («σαν γατάκια») που ακούγεται από το στήθος, ειδικά κατά την εκπνοή, όταν δηλαδή ο ασθενής «βγάζει» αέρα.

* Σφίξιμο στο στήθος. Είναι μια αίσθηση βάρους στο στήθος, σαν κάτι να το πιέζει και να το περιορίζει.

* Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Πρόκειται για λαχάνιασμα ακόμα και με την ομιλία, δυσκολία να αναπνεύσει ο ασθενής, αίσθημα ότι του «λείπει αέρας».

Αυτά τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν προσωρινά με την χρήση εισπνεόμενων ανακουφιστικών φαρμάκων (β2 διεγέρτες).

Υποπτευόμαστε ότι πρόκειται για άσθμα όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από ότι ένα κοινό κρυολόγημα, ή αν επαναλαμβάνονται συχνά. Πρέπει πάντως να έχουμε υπόψη μας ότι οι ασθενείς με άσθμα πολύ συχνά επιβαρύνονται στα κρυολογήματα. Επίσης, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση σε όσους πάσχουν από άσθμα.

Σε κάθε ασθενή η παρουσίαση του άσθματος είναι διαφορετική, με τα συμπτώματα να διαφέρουν, αφού μπορούν να εμφανιστούν κάποια ή και όλα τα παραπάνω. Μπορούν να μεταβάλλονται στις διαφορετικές εποχές του χρόνου, να έχουν δηλαδή εποχικότητα ή να υπάρχουν πάντα. Και η ένταση μπορεί να είναι διαφορετική με τα συμπτώματα να είναι από ήπια μέχρι ιδιαίτερα σοβαρά που περιορίζουν τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. ειδικά για τα συμπτώματα του παιδικού άσθματος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κατά την κρίση άσθματος, ο ασθενής παρουσιάζει μια γρήγορη και σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων του, με τον βήχα, τον συριγμό και την δύσπνοια να χειροτερεύουν σημαντικά, τόσο που γίνεται δύσκολη ακόμα και η ομιλία, ενώ συχνά δεν απαλύνονται ούτε με την ανακουφιστική θεραπεία. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να γίνει απειλητική για την ζωή. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται να αναζητήσει ο ασθενής άμεση ιατρική βοήθεια ή να ανατρέξει στις οδηγίες που του έχει χορηγήσει ο γιατρός του.

3.8/5 - (12 votes)
Print Friendly, PDF & Email