Έχω ήπιο άσθμα και ο γιατρός μου δίνει το εισπνεόμενο [βουδεσονίδη+φορμοτερόλη]. Το παίρνω όταν εχω δύσπνοια και πολύ βήχα περιστασιακά, κυρίως Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Μου δημιουργεί όμως έντονο αίσθημα των παλμών της καρδιάς. Υπάρχει άλλο φάρμακο που μπορώ να χρησιμοποιώ για τη περίπτωση μου.

Το φάρμακο που παίρνετε, όπως και πολλά άλλα εισπνεόμενα, είναι συνδιασμός 2 ουσιών: ενός βρογχοδιασταλτικού (που σας ανακουφίζει από τα συμπτώματα) και ενός κορτοκοστεροειδούς (που στην ουσία είναι αυτό που σας θεραπεύει). Η ταχυπλμία είναι σύμπτωμα που προκαλούν τα βρογχοδιασταλτικά, ή β2-διεγέρτες όπως τα λέμε. Κατ’ αρχάς θα σας συμβουλεύαμε να ενημερώσετε άμεσα για το γιατρό σας. Αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, αλλά είναι ακόμη νωρίς για τη διακοπή της αγωγής, μπορεί να σας προτείνει τη συνέχιση μόνο με βουδεσονίδη (το ένα από τα δύο φάρμακα που υπάρχουν στο εισπνεόμενο σας). Αν χρειάζεστε ακόμη την βρογχοδιαστολή ίσως να αντικαταστήσει τη φορμοτερόλη με ένα άλλο β2-διεγέρτη μακράς δράσης ελπίζοντας στην ηπιότερη ταχυπαλμία. Πάντως η συμβουλή μας είναι να μην κάνετε την βραδυνή δόση πολύ αργά, ώστε να μην έχετε την παχυπαλμία πηγαίνοντας για ύπνο.

Σημείωση του allergikos.gr: Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του Αλλεργιολόγου σας. Τα περισσότερα εισπνεόμενα αντιασθματικά φάρμακα δεν είναι για “περιστασιακή” χρήση. Η αντιμετώπιση του άσθματος γίνεται με καθημερινή λήψη, σε δόση και διάρκεια που θα καθορίσει ο γιατρός μετά από σπιρομέτρηση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email