Έχω αλλεργία στην πενικιλίνη. Θα ήθελα να μάθω αν τα τυριά με μούχλα, όπως το τυρί ροκφόρ, θα μου προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα αλλεργίας;

Κατ’ αρχάς σας να πούμε πως το ροκφόρ, αλλά και τα υπόλοιπα τυριά που έχουν αυτό το πρασινογάλαζο, ή μπλε, ή μπλε-γκρι περιέχομένο παράγονται με προσθήκη του μύκητα Penicillium. Η προσθήκη του μύκητα γίνεται πριν ή μετά το πήξιμο του τυριού (ανάλογα με την παραδοσιακή μέθοδο στην περιοχή προέλευσης του). Εκτός από το ροκφόρ, έτσι γίνεται και η ιταλική γκοργκοντζόλα, το μπρι και το καμαμπέρ. Η πενικιλλίνη, όπως γνωρίζετε, ειναι επίσης παράγωγο του ίδιου μύκητα. Η πενικιλλίνη αποτελεί ένα “προϊόν” του μύκητα που μπορεί να υπάρχει και σε αυτά τα τυριά, αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα.

Ένας ασθενής με ήπια ευαισθησία στην πενικιλλίνη (που για παράδειγμα εκδηλώνει κνίδωση) μπορεί να φάει αυτά τα τυριά και να τα ανεχθεί, όμως ένας ασθενής που αντιδρά ακόμη και σε ίχνη πενικιλλίνης στον αέρα (πχ μια μητέρα που κάνει ανασύσταση ενός σιροπιού πενικιλλίνης και αντιδρά όταν εισπνέει τα σωματίδια του) είναι εξαιρετικά πιθανό να εκδηλώσει συμπτώματα και από το τυρί. Η συμβουλή μας είναι να επισκεφτείτε Αλλεργιολόγο, προκειμένου να γίνει επιβεβαίωση της αλλεργίας στην Πενικιλλίνη, αλλά και να σας υποβάλλει σε δερματικές δοκινασίες δια νυγμού με τη μέθοδο prick-prick, στα τυριά αυτά.

3/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email