ΑΓΟΡΑΚΙ 4 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΣΘΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΝΑ 20 ΜΕΡΕΣ ΣΥΝΕΧΕΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ ΞΗΡΟ ΒΗΧΑ.ΚΑΝΕΙ PULMICORT ΜΕ ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ AERIOUS ΤΟ ΒΡΑΔΥ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

 

Στην ηλικία των 4 ετών η διάγνωση αλλεργική ρινίτιδα δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιη, διότι η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως ξεκινάει μετά την ηλικία των 4 ετών. Για να έχει το παιδί αλλεργική ρινίτιδα πρέπει να παρουσιάζει πολλά φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη, ρινική καταρροή και μπούκωμα της μύτης για πολλές μέρες (συνήθως άνω του μήνα). Επίσης αυτή η εικόνα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή, συνήθως την άνοιξη και τα συμπτώματα από τη μύτη να υπάρχουν για τουλάχιστον 2 συνεχόμενα έτη. Αν η διάγνωση αλλεργική ρινίτιδα ετέθη με βάση εξετάσεις αίματος ή και δερματικά τεστ που προσδιορίζουν την ύπαρξη ευαισθησίας σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, τότε πρέπει να τονίσουμε οτι αυτές οι εξετάσεις μας δείχνουν απλώς την ευαισθητοποίηση (δηλαδή την ύπαρξη ειδικών αντισωμάτων) και όχι απαραίτητα και αλλεργία. Η αλλεργία επιβεβαιώνεται από την κλινική εικόνα που σας περιέγραψα ανωτέρω και μόνο εφόσον υπάρχει αυτή η κλινική εικόνα αποκτούν αξία οι εξετάσεις αίματος και τα δερματικά τεστ για τον προσδιορισμό των αλλεργιογόνων.

Πάμε τώρα στη διάγνωση “άσθμα”. Στην ηλικία των 4 ετών είναι πιο συχνή μια μορφή παιδικού άσθματος που ονομάζεται μεταλοιμώδες άσθμα. Αυτή η μορφή άσθματος εκδηλώνεται με βήχα, συριγμό και δύσπνοια μετά από τις ιώσεις. Το αλλεργικό άσθμα, που συχνά συνοδεύει την αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, συνήθως μετά τα 12 έτη, συχνά σε παιδιά με προϋπάρχουσα αλλεργική ρινίτιδα. Συνεπώς για το αγοράκι που αφορά το ερώτημα θεωρώ ως πιο πιθανή τη διάγνωση του μεταλοιμώδους άσθματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει στις κρίσεις άσθματος βρογχοδιασταλτικά (π.χ. Aerolin) και εισπνεόμενη κορτιζόνη, όπως αυτή που αναφέρετε, ενώ επί μη ανταπόκρισης χορηγείται και κορτιζόνη από του στόματος. Αφού περάσει η κρίση χορηγείται η εισπνεόμενη κορτιζόνη σε μικρότερη δόση και ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται μοντελουκάστη και είναι επίσης αντιφλεγμονώδες (ανταγωνιστής υποδοχέων λευκοτριενίων). Στο άσθμα τα αντιισταμινικά όπως το Aerius δεν έχουν να προσφέρουν πολλά, παρά μονο αν υπάρχει και αλλεργική ρινίτιδα.

Όσον αφορά το τελευταίο ερώτημά σας, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ευαισθητοποίηση με τις ειδικές εξετάσεις αίματος και τα δερματικά τεστ. Η ευαισθητοποίηση όμως δεν ισοδυναμεί με αλλεργία. Η ευαισθητοποίηση σημαίνει οτι το παιδί έχει αντισώματα για κάποιες γύρεις ή άλλα αλλεργιογόνα, αλλά αυτά δεν είναι απαραίτητα και λειτουργικά, ώστε να προκαλούν αλλεργία. Αν είναι λειτουργικά αυτό φαίνεται από την ύπαρξη συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας κάθε άνοιξη (αυτά που σας περιέγραψα) και μόνο τότε λέμε οτι το παιδί πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα. Επίσης, αν πρόκειται για ευαισθητοποίηση σε αλλεργιογόνα γάτας, σκύλου, ακάρεων σκόνης και μυκήτων, τότε τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνονται όποτε το παιδί έρθει σε επαφή με γάτα κλπ. Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα τότε απλώς λέμε οτι υπάρχει ευαισθητοποίηση, που μπορεί στο μέλλον να εκφραστεί και κλινικά ως αλλεργική ρινίτιδα και αργότερα ως αλλεργικό άσθμα. Αλλά στην ηλικία των 4 ετών η πιθανότερη διάγνωση είναι μεταλοιμώδες και όχι αλλεργικό άσθμα. Απλώς στα παιδιά με μεταλοιμώδες άσθμα που έχουν ευαισθητοποίηση σε αλλεργιογόνα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργικό άσθμα μετά την ηλικία των 12 ετών. Το μεταλοιμώδες άσθμα συνήθως περνάει μέχρι την ηλικία των 6 ως 8 ετών. Εκεί περίπου ξεκινάει η αλλεργική ρινίτιδα (όχι σε όλους και όχι απαραίτητα) που μπορεί να εξελιχθεί σε αλλεργικό άσθμα.

Αντιλαμβάνεστε οτι η όλη προσέγγιση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και απαιτεί εκτίμηση από ειδικό αλλεργιολόγο ώστε να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές. Ελπίζω να βρείτε την απάντησή μας χρήσιμη και να σας δώσαμε κάποιες γραμμές για το πως να αναζητήσετε κατάλληλη βοήθεια.

 

Για την ομάδα του allergikos.gr

Γιώργος Σταυρουλάκης

Αλλεργιολόγος

 

Σημείωση: οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν

υποκαθιστούν την εξειδικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email