Αλτερνάρια: μια φθινοπωρινή αλλεργία σε αύξηση λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η Αλτερνάρια (Alternaria alternata) είναι ένας μύκητας που παράγει σπόρια κυρίως στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Είναι γνωστό ότι η έκθεση των αεραγωγών στα σπόρια της Alternaria μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας και άσθμα σε ορισμένους ανθρώπους. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η Alternaria παράγει έως και τρεις φορές περισσότερους σπόρους όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι υψηλά.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα σε συνεργασία με την κλινική Mayo που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology—Cell Physiology έδειξε ότι πέρα από τα αλλεργικά συμπτώματα, η  έκθεση στον μύκητα οδηγεί και σε κυτταρικές βλάβες λόγω οξειδωτικού στρες στους αεραγωγούς. Οι ερευνητές πήραν επιθηλιακά κύτταρα από ανθρώπινους αεραγωγούς και τα εξέθεσαν στην Alternaria. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα εκτεθειμένα κύτταρα για να προσδιορίσουν τις επιδράσεις της έκθεσης σε μύκητες στις ιδιότητες διαπερατότητας και τη λειτουργία φραγμού του επιθηλίου.  Η ερευνητική ομάδα μέτρησε επίσης το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση στην Alternaria προκάλεσε διάρρηξη της λειτουργίας του επιθηλιακού φραγμού με συνέπεια τη μειωμένη κάθαρση του βλεννογόνου που συνήθως χειροτερεύει και τα συμπτώματα αλλεργίας.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι οι σημερινές τάσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα καθώς η αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα αναμένεται να προκαλέσει αύξηση τόσο στα επίπεδα έκθεσης στην Alternaria όσο και την αντιγονικότητα των σπορίων που έρχονται σε επαφή με τους αεραγωγούς.

4/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email