Ανοσοθεραπεία: είναι αποτελεσματική. Είναι ακριβή;

Η ανοσοθεραπεία, η θεραπεία δηλαδή των αλλεργιών με ειδικά εμβόλια (ενέσιμα ή υπογλώσσια), ενδείκνυται για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και αλλεργικού άσθματος αλλά και της αλλεργίας σε μέλισσα και σφήκα. Είναι μια θεραπεία ασφαλής, αρκεί να γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους ειδικούς γιατρούς, διαρκεί συνήθως για τρία έως πέντε χρόνια και έχει αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα. Για την ακρίβεια, είναι η μόνη θεραπεία που έχουμε στη διάθεσή μας απέναντι στις αλλεργίες, η οποία, σε αντίθεση με την ανακουφιστική ή συμπτωματική αγωγή, μπορεί να τροποποιήσει την αντιδραστικότητα της άμυνας του οργανισμού με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση ή πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η ανοσοθεραπεία αποτρέπει από την εμφάνιση νέων αλλεργιών, εμποδίζει την εξέλιξη από αλλεργική ρινίτιδα σε αλλεργικό άσθμα και το ευεργετικό της αποτέλεσμα διαρκεί για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της. Με άλλα λόγια αποτελεί τη μοναδική αιτιολογική θεραπεία για τις αλλεργίες. Η άλλη επιλογή θεραπείας, η συντηρητική θεραπεία, σημαίνει πρακτικά για έναν ασθενή με αλλεργική ρινίτιδα οτι θα πρέπει να παίρνει για το υπόλοιπο της ζωής του αγωγή με αντιισταμινικά χάπια και spray κορτιζόνης στη μύτη για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του κάθε χρόνο. Αν επιπλέον αυτός ο ασθενής έχει και άσθμα τότε προστίθεται και η θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα για τη ρύθμιση του άσθματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπτωματική αγωγή δεν θεραπεύει ουσιαστικά από τις αλλεργίες, απλά ανακουφίζει από τα συμπτώματά τους, ενώ η αλλεργία παραμένει και θα δημιουργήσει ξανά συμπτώματα στο μέλλον.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η ανοσοθεραπεία υπερτερεί της συμπτωματικής θεραπείας διότι λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της αλλεργίας. Αλλά αυτό, στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε, ίσως δεν είναι αρκετό. Μια θεραπεία για να θεωρείται ιδανική πρέπει να είναι αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το όποιο αρχικό κόστος της ανοσοθεραπείας, τα μακροπρόθεσμα οφέλη πρέπει να είναι τέτοια που να εξοικονομούν χρήματα από τον ασφαλισμένο και το ταμείο υγείας, τόσο λόγω μείωσης της νοσηρότητας όσο και λόγω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology μια συστηματική ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων μελετών σχετικά με την οικονομία υγείας και την ανοσοθεραπεία. Συνολικά εντάχθηκαν στην ανασκόπηση 24 μελέτες που διεξήχθησαν σε Νότια και Βόρεια Ευρώπη, Σκανδιναβικές χώρες, Βόρειο Αμερική και Τσεχία και αφορούσαν σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και άσθμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις 23 από τις 24 μελέτες σύγκρισης κόστους που εντάχθηκαν στην ανάλυση υπήρχαν πολύ ισχυρά δεδομένα υπέρ της οικονομικής αποδοτικότητας της ανοσοθεραπείας (ενέσιμης ή υπογλώσσιας) έναντι της συμπτωματικής θεραπείας. Δηλαδή η ανοσοθεραπεία, αν και μπορεί να φαίνεται κατ’αρχάς μια σχετικά ακριβή θεραπεία, μακροπρόθεσμα παρέχει και οικονομικά οφέλη τόσο στον ασθενή όσο και στο ασφαλιστικό του ταμείο. Αυτό είναι δυνατό αφενός λόγω μείωσης της νοσηρότητας (η ανοσοθεραπεία δεν ανακουφίζει απλώς από την αλλεργία αλλά τη θεραπεύει και αποτρέπει την εξέλιξη σε άσθμα) και αφετέρου λόγω μείωσης, τελικά, της φαρμακευτικής δαπάνης (η ανοσοθεραπεία προσφέρει οριστική θεραπεία από τα συμπτώματα και ο ασθενής δεν χρειάζεται πλέον ανακουφιστική συμπτωματική θεραπεία, ακόμα και μετά τη διακοπή της ανοσοθεραπείας).

Αν λοιπόν βρεθήκατε ποτέ στο δίλημμα “να κάνω ανοσοθεραπεία ή όχι” και απαντήσατε αρνητικά λόγω του κόστους, μάλλον ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Η ανοσοθεραπεία, όχι μόνο θα θεραπεύσει την αλλεργία σας, αλλά θα κάνει καλό και στην τσέπη σας!

3/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email