‘Ασθμα και αλλεργία στο φιστίκι

Τις τελευταίες μέρες μια μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Thoracic Society 2015 και αφορά τα παιδιά με άσθμα έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου.  Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη φαίνεται πως τα παιδιά που πάσχουν από κακώς ελεγχόμενο άσθμα έχουν πολλές πιθανότητες να είναι ευαισθητοποιημένα στο φιστίκι. Ο βασικός ερευνητής, Dr. Robert Cohn από το Mercy Children’s Hospital, Οχάιο, δήλωσε ότι πολλά από τα αναπνευστικά συμπτώματα της αλλεργίας στα φιστίκια θα μπορούσαν να “μιμούνται” αυτά μιας κρίσης άσθματος. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι στα παιδιά με δύσκολο άσθμα θα ήταν καλό να γίνεται έλεγχος για πιθανή αλλεργία στο φιστίκι.

Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα αλλά και μεγάλη αναστάτωση στους γονείς των ασθματικών παιδιών. Πράγματι η μελέτη είναι ανοιχτή σε πολλές παρερμηνείες. Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε λίγο το “τοπίο”.

Ευαισθητοποίηση σε κάποιο αλλεργιογόνο σημαίνει απλώς θετικό τεστ στο αλλεργιογόνο αυτό, χωρίς να υπάρχει στο ιστορικό μια ξεκάθαρη αλλεργική αντίδραση. ‘Ετσι στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι τα παιδιά  αυτά μπορεί να έχουν θετικό τεστ (είτε prick test, είτε ειδικές IgE στο αίμα) για το φιστίκι, χωρίς να είναι πραγματικά αλλεργικά στο φιστίκι, το οποίο μπορούν να καταναλώσουν χωρίς πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι τα ατοπικά παιδιά έχουν πολύ συχνά διάφορες ευαισθητοποιήσεις οι οποίες δεν συνοδεύονται από συμπτώματα και επομένως είναι άνευ κλινικής σημασίας.
 Η επίσημη θέση της ΕΕΑΚΑ είναι ότι ο “προληπτικός” έλεγχος στο φιστίκι στα παιδιά που πάσχουν από άσθμα όχι μόνο αποτελεί περιττή και αδικαιολόγητη χρήση των πόρων αλλά δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη ιατρική διάγνωση. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η διάγνωση ευαισθητοποίησης στο φιστίκι μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του άσθματος. Το άσθμα δεν είναι μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης ή αλλεργίας στο φιστίκι ή οποιασδήποτε άλλης τροφικής αλλεργίας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
• Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται με συγκεκριμένα συμπτώματα (π.χ. κνίδωση, δύσπνοια, βήχας, έμετος, πτώση πίεσης, κ.λπ.), το αργότερο μέσα σε περίπου 2 ώρες από την κατανάλωση ενός ύποπτου αλλεργιογόνου. Περισσότερα για τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργιας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
• Το δύσκολο άσθμα δεν αποτελεί ένδειξη μιας “κρυφής” τροφικής αλλεργίας. Τα αλλεργικά τεστ για τα τρόφιμα δεν έχουν καμία ένδειξη στο άσθμα.
• Οι δερματικές δοκιμασίες ή οι αιματολογικές εξετάσεις δεν επαρκούν για να γίνει διάγνωση της τροφικής αλλεργίας. Ο έλεγχος για την παρουσία της ευαισθητοποίησης σε ένα τρόφιμο δεν έχει καμία αξία, και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως θετικός αν ο ασθενής δεν αναπτύσσει συμπτώματα μετά την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής.
• Ενώ περίπου το ένα τρίτο των παιδιών με τροφική αλλεργία μπορεί να αναπτύξει άσθμα, και το άσθμα σε ένα παιδί με τροφική αλλεργία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πιο σοβαρές αντιδράσεις, οι κίνδυνοι αυτοί δεν σχετίζονται με το κακώς ελεγχόμενο άσθμα.
Αντίθετα, τα παιδιά με άσθμα πρέπει να υποβάλλονται σε αλλεργικές δοκιμασίες στα  αεροαλλεργιογόνα, καθώς έτσι μπορεί να εντοπισθεί κάποιος πιθανός εκλυτικός παράγοντας. ‘Ετσι τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν, είτε από την αποφυγή του αεροαλλεργιογόνου, είτε με στοχευμένες θεραπείες και να πετύχουν καλύτερο έλεγχο του άσθματος.
5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email