Γεια σας! Κατά καιρούς έκανα διάφορες τεχνικές εργασίες στα νύχια των χεριών μου. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε ξαφνικά και ενώ ήταν βαμμένα με ένα απλό μανό τα νύχια μου άρχισαν να με πονάνε, τα ξέβαψα και ο πόνος υποχώρησε μέχρι που πέρασε σε μια με δύο μέρες. Ρώτησα ένα δερματολόγο και μου είπε ότι δεν θα είναι τίποτα, τυχαίο γεγονός. Μετά από μέρες τα ξαναέβαψα με αποτέλεσμα να με ξαναπονέσουν πολύ. Τα ξέβαψα με πολύ δυσκολία από τους πόνους και παρατήρησα ότι είχαν από μέσα μια ερυθρότητα. Μετά από λίγες μέρες και ενώ πόναγαν άρχισαν να μαυρίζουν και να ξεκολλάνε από μπροστά. ‘Εκοβα λίγο λίγο ώσπου έφτασε περίπου στη μέση της βάσης και δεν ξεκόλλαγε άλλο αλλά το χρώμα ήταν χάλια και οι πόνοι πολύ ισχυροί. Μου δώσανε φάρμακα γιατί πίστεψαν οτί ήταν μύκητες και μια αλοιφή με κορτιζόνη και έτσι πέρασαν οι πόνοι. Το Πάσχα είπα να τα βάψω για μια μέρα αλλά αυτό ήταν η αρχή του κακού για μια ακόμα φορά. Μια μέρα βαμμένα και μόλις τα ξέβαψα ξεκίνησαν οι πόνοι και ξεκόλλησαν τα δύο άλλα. Πονάνε όλα και είμαι με αλοιφή κορτιζόνης. Αυτή την φορά έβγαλα και δυο εξανθήματα στον λαιμό και μου δώσανε αντιισταμινικό χάπι σε συνδυασμό με την αλοιφή. Μου είπαν ότι είναι αλλεργία. Εγώ νιώθω να να μου καρφώνουν βελόνες όταν ακουμπάω κάπου. Ευτυχώς με την αλοιφή δεν με πονανε. Θέλω να απαλλαγώ από αυτό το πράγμα. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κανω; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Από την περιγραφή των συμπτωμάτων σας φαίνεται να είστε αλλεργική σε κάποιο χημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα βερνίκια νυχιών. Πράγματι τα συμπτώματα που αναφέρετε (έντονος πόνος, ερυθρότητα, εξανθήματα στο λαιμό που προφανώς ακουμπήσατε με τα χέρια σας) θα μπορούσαν να οφείλονται σε αυτό που ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής που οφείλεται σε βερνίκι νυχιών είναι αρκετά επίπονη και συχνά συνοδεύτεται από επιπλοκές όπως η ονυχόλυση και οι παραισθησίες στις οποίες αναφέρεστε. Μπορεί να είστε αλλεργική σε ένα ή περισσότερα συστατικά των βερνικιών. Τα συχνότερα αλλεργιογόνα στα βερνίκια νυχιών είναι: η νιτροκυταρίνη (nitrocellulose),  οι ρητίνες όπως tosylamide formaldehyde resin (που είναι και η συχνότερη αιτία), alkyd resins, acrylates, vinyls, polyesters, οι πλαστικοποιητές όπως camphor, dibutyl phthalate, dioctyl phthalate, tricresyl phosphate, οι διαλύτες όπως alcohol, toluene, ethyl acetate, butyl acetate, χρωστικές (D&C Red No. 7), guanine, bismuth oxychloride, κ.α.. Η διάγνωση της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής γίνεται από τον αλλεργιολόγο με τις επιδερμικές δοκιμασίες επικόλλησης (patch test), κατά τις οποίες ειδικά αυτοκόλλητα επιθέματα με την υπό εξέταση ουσία τοποθετούνται στην πλάτη του ασθενούς για 48 ώρες. Εν συνεχεία αφαιρούνται και η ανάπτυξη τοπικής αντίδρασης στο εκάστοτε υπεύθυνο αλλεργιογόνο ελέγχεται από τον αλλεργιολόγο 24 ώρες μετά την αποκόλληση. Η θεραπεία περιλαμβάνει πρωταρχικά την αναγνώριση του υπεύθυνου αιτιολογικού παράγοντα, ώστε να δοθούν λεπτομερείς οδηγίες στον ασθενή για την αποφυγή επαφής με τα προϊόντα που τον περιέχουν. Για τη θεραπεία της οξείας φάσης της δερματίτιδας γίνεται χρήση τοπικών αλοιφών με στεροειδή (κορτιζόνη) και περιποίηση του δέρματος με ειδικά ενυδατικά σκευάσματα. Στις σοβαρότερες κλινικές εικόνες μπορεί να είναι απαραίτητη και η από του στόματος χορήγηση κορτικοστεροειδών.

Από την ομάδα του allergikos.gr

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email