ΓΕΙΑ ΣΑΣ….ΕΔΩ Κ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ.ΒΗΧΑΣ,ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ,Η ΜΥΤΗ ΒΟΥΛΩΝΕΙ…ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΑ XOZAL ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΤΟ RONAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΤΗ,ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ,Η ΜΥΤΗ ΔΕΝ ΞΕΒΟΥΛΩΝΕΙ.

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

 

Η αλλεργία της μύτης, που ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει να θεραπεύεται με συνδυασμό 2 ειδών φαρμάκων: αντιισταμινικό χάπι και spray κορτιζόνης στη μύτη. Η θεραπεία με αντιισταμινικό χάπι μόνο, όπως το xozal που αναφέρατε, είναι η μισή θεραπεία. Συνεπώς είναι αναμενόμενο να μην υπάρχει μείωση στα συμπτώματά σας, αφού τόσο καιρό υποθεραπεύεστε.

Η κορτιζόνη στη μύτη με τη μορφή spray δεν έχει συστηματική απορρόφηση, οπότε δεν χρειάζεται να φοβάστε για τις αρνητικές επιδράσεις που υπάρχουν όταν παίρνουμε χάπι κορτιζόνης, και επιπλέον έχει πολύ καλή δράση στη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) που σας ταλαιπωρεί.

Επίσης, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θα θέλαμε να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που αποτελεί ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι ασθενείς: τα αγγειοσυσπαστικά φάρμακα τύπου Ronal, είναι αποτελεσματικά αλλά η θεραπεία με αυτά πρέπει να διαρκεί το πολύ 5 μέρες, διότι μετά υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί φαρμακευτική ρινίτιδα από την κατάχρησή τους, μια κατάσταση που εκδηλώνεται με έντονη και μόνιμη ρινική συμφόρηση και που δεν θεραπεύεται. Συνεπώς σας εφιστούμε την προσοχή να αποφύγετε την πολυήμερη χρήση τέτοιων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά έχουν την αξία τους αλλά μόνο για χορήγηση μέχρι 5 μέρες το πολύ. Αντίθετα η κορτιζόνη με τη μορφή τοπικού ρινικού spray είναι ασφαλής, αποτελεσματική και μπορεί να χορηγείται άφοβα για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Για το πολύ σημαντικό θέμα της κατάχρησης αποσυμφορητικών πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα www.allergikos.gr το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προέρχεται από την αλλεργική ρινίτιδα αλλά μπορεί να υποκρύτπει και άσθμα το οποίο συνυπάρχει συχνά με την αλλεργική ρινίτιδα και είναι μια κατάσταση που απαιτεί θεραπεία με ειδικά εισπνεόμενα φάρμακα.

Επειδή το ερώτημά σας αφορά μια πρακτική συμβουλή, θα θέλαμε να τονίσουμε οτι η απάντησή μας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξέταση από αλλεργιολόγο, ώστε να γίνει σωστά η εκτίμηση των συμπτωμάτων σας, να υποβληθείτε στον απαραίτητο έλεγχο για τη ρινίτιδα, να διαγνωσθεί αν έχετε άσθμα και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Η επικοινωνία μας έχει σκοπό να σας ενημερώσει και να σας κατευθύνει για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας.

Για την ομάδα του allergikos.gr

Γιώργος Σταυρουλάκης

Αλλεργιολόγος

2.3/5 - (6 votes)
Print Friendly, PDF & Email