Είναι η σαύρα καλή εναλλακτική ως κατοικίδιο;

Όταν μιλάμε για κατοικίδια στο μυαλό μας έρχεται πρώτα ο σκύλος κι η γάτα, που συχνά μας απασχολούν με τα αλλεργιογόνα τους. Το ίδιο ισχύει και για τα κουνέλια και τα χάμστερ. Τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, τα ερπετά, όπως διάφορα είδη σαύρας, έχουν κερδίσει έδαφος, ίσως λόγω της περιορισμένης φροντίδας που χρειάζονται. Όσον αφορά στην πρόκληση αλλεργίας τα ερπετά δεν έχουν ποτέ απασχολήσει την Αλλεργιολογική κοινότητα.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε [WAO Journal, 2015; 8: 24] ένα ενδιαφέρον περιστατικό 8χρονου παιδιού που ξεκίνησε να εκδηλώνει σοβαρού βαθμού άσθμα, 4 μήνες μετά την απόκτηση μιας σαύρας Pogona. Οι σαύρες αυτές τρέφονται με έντομα και όταν πρόκειται για κατοικίδια τα ταΐζουν κυρίως ζωντανές ακρίδες. Μετά από αλλεργιολογικό έλεγχο τελικά βρέθηκε πως το αίτιο του αλλεργικού άσθματος στο παιδί ήταν η αλλεργία στην ακρίδα. Ελλείψη ειδικού τεστ έγινε IgE immunoblot ανοσοκαθήλωση και prick-to-prick σε ολικό εκχύλισμα ακρίδας, που επιβεβαίωσαν την υποψία των αλλεργιολόγων.

Ενώ λοιπόν τα ερπετά είναι μια ασφαλής μη-αλλεργιογονική επιλογή, ως κατοικίδιο, τα έντομα που αποτελούν την τροφή τους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αναπνευστική αλλεργία.

4/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email