Είναι τα αντιισταμινικά ασφαλή στην κύηση;

Τα αντιισταμινικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα των αλλεργικών παθήσεων, με πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι όμως ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν λίγα ιατρικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των αντιισταμινικών για το έμβρυο και τη μέλλουσα μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Ειδικά σε οτι αφορά την πιθανότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών, υπήρχαν υποψίες στο παρελθόν, βασισμένες σε μικρό αριθμό ασθενών, οτι κάποια αντιισταμινικά μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα για αιτιολογική σχέση με συγγενείς ανωμαλίες.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης των ΗΠΑ, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από περισσότερες από 20.000 νέες μητέρες, με ερωτήσεις που αφορούσαν τη χρήση αντιισταμινικών κατά τη διάρκεια της κύησης και μελέτησαν την πιθανότητα να υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στα νεογνά με τη λήψη από τις μητέρες διαφόρων τύπων αντιισταμινικού.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice είναι, ευτυχώς, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σε οτι αφορά αντιισταμινικά για τα οποία στο παρελθόν είχε εκφρασθεί η ανησυχία για πρόκληση συγγενών ανωμαλιών, η πιθανότητα αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και τα συμπεράσματα των παλαιότερων μελετών αποδόθηκαν σε τυχαία γεγονότα. Επιπλέον, τα δεδομένα έδειξαν οτι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις που να υποδεικνύουν οτι οποιοδήποτε αντιισταμινικό μπορεί να συνδέεται με την πρόκληση συγγενών ανωμαλιών.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Allen Mitchell, δήλωσε στη διεθνή ιστοσελίδα ιατρικού ενδιαφέροντος Science Daily, οτι “αν και τα ευρήματα της μελέτης μας είναι καθησυχαστικά σχετικά με την ασφάλεια των αντιισταμινικών κατά την εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα”.

Συνεπώς, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν τεκμηριώνεται η πρόκληση συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο από τη χρήση αντιισταμινικών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Τονίζεται ωστόσο, οτι όλες οι εγκυμονούσες γυναίκες που πρέπει να πάρουν αντιισταμινικά για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, ο οποίος θα ζυγίσει την αναγκαιότητα χορήγησης του φαρμάκου με τους πιθανούς κινδύνους και θα αποφασίσει περί τη χορήγησης ή μη. Σε καμία περίπτωση η χρήση αντιισταμινικών κατά την εγκυμοσύνη δεν πρέπει να γίνεται άκριτα και χωρίς συμβουλή ιατρού.

3.9/5 - (8 votes)
Print Friendly, PDF & Email