Εδώ και τρία χρόνια περίπου ταλαιπωρούμαι από μία μορφή ιδιότυπου κνησμού κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κοιμηθώ σχεδόν καθόλου. Εμφανίζεται στα άνω άκρα στο κομμάτι μεταξύ καρπού και αγκώνα, πότε στο ένα χέρι,πότε στο άλλο και μερικές φορές και στα δύο ταυτόχρονα.Έχω κάνει διάφορες εξετάσεις αιματολογικές και δερματολογικές αλλά δεν βρέθηκε κάτι. Κατά καιρούς έκανα θεραπεία με αντισταμινικά χωρίς αποτέλεσμα. Θέλω να σας πω ότι η νόσος έχει εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή μπορεί για δύο- τρείς μήνες να μην με ενοχλήσει καθόλου και μετά να επανέλθει. Ένας γιατρός μου είπε ότι μπορεί να είναι ψυχογενές νόσημα. Σας παρακαλώ αν έχετε κάτι να μου συστήσετε να κάνω γιατί κοντεύω να τρελαθώ από την αϋπνία. Η ηλικία μου είναι 58 ετών. Δεν υπάρχουν σημάδια ή αλλοιώσεις στο δέρμα. Σας ευχαριστώ.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Για την ορθή και ολοκληρωμένη διάγνωση των δερματικών παθήσεων είναι απαραίτητη η κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων (π.χ. βιοψία δέρματος) που έχετε κάνει. Ωστόσο από την περιγραφή των συμπτωμάτων σας φαίνεται να πάσχετε από ένα νόσημα που ονομάζεται “βραχιοκερκιδικός κνησμός” (brachioradial pruritus). Πρόκειται για ένα σύνδρομο νευρογενούς κνησμού των άνω άκρων που αφορά χαρακτηριστικά την πλαγιοπίσθια επιφάνεια των αντιβράχιων χωρίς εμφανείς βλάβες στο δέρμα. Το σύνδρομο βραχιοκερκιδικού κνησμού δεν είναι αλλεργικό ή δερματολογικό νόσημα αλλά μια πρωτογενής νευροπάθεια. Αν και η αιτία είναι άγνωστη, έχει παρατηρηθεί ότι:

1) Εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους που εκτίθενται λόγω εργασίας συχνά στον ήλιο. Η χρήση αντιηλιακών φίλτρων και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο φαίνεται να βοηθάει ένα ποσοστό ασθενών.

2) Μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που πάσχουν από κάποιο νόσημα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Σε όλους τους ασθενείς κρίνεται απαραίτητο να γίνει έλεγχος για τυχόν βλάβες στην αυχενική μοίρα.

Τα αντιισταμινικά δεν βοηθούν σε αυτό το νόσημα. Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση από την χρήση ψυχρών επιθεμάτων. Κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά στη χρήση αλοιφών που περιέχουν τοπικά αναισθητικά (λιδοκαίνη, καπσαισίνη). Η συστηματική φαρμακολογική θεραπεία στηρίζεται συνήθως σε φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αντιεπιληπτικών (gabapentin) φαρμάκων και συνταγογραφούνται από νευρολόγους. Θα σας συμβούλευα να επισκευθείτε κάποιον εξειδικευμένο νευρολόγο για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση.

Με εκτίμηση,

Από την ομάδα του allergikos.gr

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email