Εμβόλιο ανοσοθεραπείας προστατεύει από την Ηπατίτιδα Β

Ένα νέο είδος εμβολίου έναντι της γύρης των αγρωστωδών (BM32) προσφέρει μια αποτελεσματική θεραπεία στην καταπολέμηση της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β (HBV). Αυτό είναι το πόρισμα

Ηπατίτιδα Β ανοσοθεραπεια

Τρόπος κατασκευής του εμβολίου ΒΜ32 που δημιουργείται από πρωτεΐνες του περιβλήματος του ιού της ΗΒ και πεπτιδίων αλλεργιογόνων αγρωστωδών.
.(LHB: Large hepatitis B virus envelope protein; MHB: Middle hepatitis B virus envelope protein; SHB: Small hepatitis B virus envelope protein).
Από Carolin Cornelius et al EBioMedicine, 2016; DOI:10.1016/j.ebiom.2016.07.023

μιας μελέτης που μόλις δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό EBioMedicine, με σχολιασμό από ειδικούς.

Το εμβόλιο BM32 βασίζεται σε μια καινοτόμο τεχνολογία ανασυνδυασμένου πεπτιδίου-φορέα, η οποία – σε σύγκριση με άλλες ανοσοθεραπείες – απαιτεί πολύ λιγότερες ενέσεις και έχει λιγότερες παρενέργειες. Η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου πεπτιδίου-φορέα αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Ερευνών και Αλλεργίας στο πανεπιστήμιο  MedUni της Βιέννης.

Το εμβόλιο δημιουργείται από σύντηξη πρωτεϊνικών τμημάτων που περιέχονται στο περίβλημα του ιού της Ηπατίτιδας Β και αλλεργιογονικά ανασυνδυασμένα πεπτίδια αλλεργιογόνου αγρωστωδών.

Σε μία μελέτη Φάσης IIb για το εμβόλιο ΒΜ32 ανακαλύφθηκε ότι αυτό μπορεί να καταπολεμήσει τον ιο της Ηπατίτιδας Β (HBV).  Σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, ο εμβολιασμός με BM32 επιτυγχάνει μια μέση αναστολή της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β, γύρω στο 80%  Σύμφωνα με τους ερευνητές, h τεχνολογία της σύντηξης των πρωτεϊνών του πεπτιδίου-φορέα θα μπορούσε να είναι μια πιθανή προσέγγιση για τη βελτίωση της ανοσοποίησης εναντίων της Ηπατίτιδας Β.

Μέχρι και 10% των ατόμων που εμβολιάζονται με το συμβατικό εμβόλιο για Ηπατίτιδα Β: δεν αναπτύσσουν αποτελεσματικά αντισώματα

 

Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για τον ακριβή μηχανισμό που το ΒΜ32 εξουδετερώνει τον HBV. Οι ερευνητές θεωρούν ότι εκτός από την πρόληψη είναι πιθανόν υπάρχει και πρόσθετο θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς που ήδη πάσχουν από χρόνια Ηπατίτιδα Β. Η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο. Ο ιός είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα περίπου 350 εκατομμυρίων ατόμων.  άτομα.

Πηγές:

  1. Carolin Cornelius, Katrin Schöneweis, Fanny Georgi, Milena Weber, Verena Niederberger, Petra Zieglmayer, Katarzyna Niespodziana, Michael Trauner, Harald Hofer, Stephan Urban, Rudolf Valenta.Immunotherapy With the PreS-based Grass Pollen Allergy Vaccine BM32 Induces Antibody Responses Protecting Against Hepatitis B InfectionEBioMedicine, 2016; DOI:1016/j.ebiom.2016.07.023

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email