ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει 5 χρονια η μικρη μου που εχει κνιδωση. Μπορώ να τις βαζω σπανακι, μαϊντανό, κρεμμύδι στα φαγητά; Γιατί μου κάνουν πάρα πολύ αυστηρή δίαιτα. Πείτε μου σας παρακαλώ τι κάνει να τρώει το παιδί

Απάντηση:

Σας ευχαριστούμε για την ερώτηση.

Η κνίδωση που περιγράφετε φαίνεται να είναι χρόνια. Η χρόνια κνίδωσηδεν είναι η κλασσική αλλεργία μεσολαβούμενη από αντισώματα IgE. Μια τακτική αντιμετώπισης πέρα από την φαρμακοθεραπεία ήταν να μπαίνουν οι ασθενείς σε εξαντλητικές δίαιτες, καθώς ένας μικρός αριθμός από αυτούς εμφανίζουν μια μη ειδική απάντηση στα λεγόμενα ψευδοαλλεργιογόνα, όπως για παράδειγμα είναι η τυραμίνη ή τα σαλικυλικά άλατα,  με βελτίωση της κλινικής εικόνας μετά την αφαίρεσή τους από τη δίαιτα. Όλες οι άλλες δίαιτες δεν έχουν καμιά  επιστημονική βάση και ήταν περισσότερο μια εμπειρική προσέγγιση, χωρίς να έχει αποδειχθεί ποτέ η αποτελεσματικότητά τους. Στα παιδιά με χρόνια κνίδωση οι δίαιτες ακόμα και από τα ψευδοαλλεργιογόνα σπανιότατα έχουν αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά και με δεδομένη την ταχύτατη ανάπτυξη ενός παιδιού, οι σημαντικές στερήσεις στη διατροφή του μπορεί να αποβούν εξαιρετικά ζημιογόνες. Οπότε είναι καλό το παιδί να τρώει από όλα.

Όσον αφορά την χρόνια κνίδωση, πρέπει να γίνει έλεγχος ώστε να αποκλειστεί ότι αυτή είναι δευτεροπαθής, δηλαδή ότι υποκρύπτει και πυροδοτείται από άλλο νόσημα.

 

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email