ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών το οποίο θηλάζει. Τους πρώτους 5,5 μήνες είχαμε κολικούς, έκοψα τα γαλακτοκομικά και συνήλθε. Σιγά σιγά τα επανένταξα. Το πρόβλημα είναι πως το καλοκαίρι είχε βγάλει στη πλατούλα και μπροστά πάνω απο τον αφαλό ένα έκζεμα σαν ξεφλούδισμα, έντονο κόκκινο. Ο παιδίατρος μας είπε λόγω θάλασσας και μας έδωσε αλοιφή. Το θέμα είναι πως πίσω στη πλάτη επανέρχεται αυτή η “ξηρότητα” – βάζω ενυδατική για μωρά. Δεν τον ενοχλεί αλλά αναρωτιέμαι μήπως είναι κάποιο είδος αλλεργίας και σχετίζεται με αυτά που τρώω εγώ. Υπάρχει κάποιο ειδικό τεστ να του κάνω σε αλλεργιολόγο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα συμπτώματα του μικρού σας, αν και δεν είναι τυπικά, θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ήπια ατοπική δερματίτιδα. Η ατοπική δερματίτιδα συχνά επιδεινώνεται μετά από βρώση (συνήθως από το ίδιο το παιδί και σπανιότερα από τη μητέρα που θηλάζει) ορισμένων ερεθιστικών τροφών όπως τα όξινα εσπεριδοειδή και η ντομάτα αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η τριβή, το κρύο, μία ίωση και άλλα πολλά. Αντίθετα, τρόφιμα που θεωρούνται αλλεργιογονικά, όπως το αυγό ή το ψάρι, σπανιότερα προκαλούν έξαρση ατοπικής δερματίτιδας – τότε η εκόνα του παιδιού είναι συνήθως πολύ πιο έντονη από αυτήν που περιγράφετε. Επομένως, τα συμπτώματα του μικρού σας ενδεχομένως οφείλονται στην αναμενόμενη πορεία εξάρσεων και υφέσεων που χαρακτηρίζει την ατοπική δερματίτιδα σε αυτήν την ηλικία εξαιτίας άλλων και όχι απαραίτητα τροφικών παραγόντων. Τα τεστ που υποβοηθούν στη διάγνωση είναι κατά κύριο λόγο τα τεστ επικόλλησης αλλά ο αλλεργιολόγος σας, ανάλογα με το ιστορικό και την εικόνα του παιδιού, θα κρίνει αν χρειάζεται να γίνουν ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ειδικών δερμοκαλλυντικών προϊόντων είναι απαραίτητη, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι όλα τα καλλυντικά δεν είναι ίδια και η επιλογή του καταλληλότερου επίσης είναι θέμα επιλογής του ιατρού σας. Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email